Kazališna večer u Hrvatskom domu u Somboru

Objavljeno: 21.05.2017. Pregleda: 39

kazalisna vecer u somboruU Hrvatskom domu u Somboru u subotu, 13. svibnja, priređena je kazališna večer na kojoj su prikazane dvije predstave. Domaćini – HKUD Vladimir Nazor – gledatelje su nasmijali svojom predstavom Žensko pitanje Fadila Hadžića u režiji Ljiljane Tomić-Markovinović. Predstava bez većih padova, pitki, vrcavi dijalozi i univerzalna tema o previše brižnoj majci koja svoju kćerku čuva kao pod staklenim zvonom. Majci koja mišljenje o svom smušenom budućem zetu mijenja čim dozna da je on iz ugledne diplomatske obitelji nasmijala je i zabavila gledatelje.

Nakon domaćina na pozornicu su izašli gosti iz Županje – Kazalište Talija – koje je izvelo melodramu Anela Romkinja, koju je po istinitom događaju napisao Branko Puhek. Dobra gluma, dobra režija i prije svega jedna teška priča ostavila je snažan dojam na gledatelje. Priča je to o tri žene koje različiti splet životnih okolnosti vezuje za makroa, koji ih beskrupulozno iskorištava. Ali to je samo jedna razina priče, jer je ovo i priča o nacionalno opterećenim odnosima, mržnji i na koncu ljubavi.

„Svjedok sam da se tijekom rata sve to događalo, da su žene prisiljavane na mnoge stvari. Nije ovo neka izmišljena priča već je u kazališni komad pretočena priča o ratnom veteranu kome su ubili obitelj i koji zbog toga mrzi onu drugu stranu. Igrom života upućen je na Romkinju, koja jadna ne zna je li Romkinja, Srpkinja, Muslimanka ili Hrvatica. Rođena je u Bosni, otac joj je Srbin, majka Muslimanka, ona se udala za Hrvata. Taj ratni veteran pun mržnje na koncu je ipak spoznao koliko griješi i svoju ljubav i još puno toga dao je toj ženi s kojom nikada nije imao ništa osim platonske ljubavi. Dotaknula me je ta priča, jer sam sve te ljude poznavao. Anela, kako se zove u ovoj predstavi, bila je na premijeri“, kaže Puhek.

Na tajac koji je vladao među gledateljima, pa i suze, glumci u ovoj predstavi su već navikli.

„Nije lako emotivno iznijeti ovu predstavu, jer mi ustvari prikazujemo našu svakodnevicu o kojoj se malo govori, ali ona takva, usprkos našem prešućivanju postoji“, kazala je poslije predstave glumica Lidija Višić.

„Kada sam prvi puta odigrala ulogu u ovoj predstavi, i ja sam plakala. Sada mi je zanimljivo promatrati reakciju gledatelja, koliko ozbiljno i emotivno shvaćaju probleme o kojima mi ovdje govorimo“, kaže glumica Marija Vištica.

Gosti iz Županje u Sombor su došli u uzvratni posjet, jer su prije godinu dana Nazorovi glumci bili njihovi gosti.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima