Književna večer Antuna Kovača u Somboru

Objavljeno: 07.11.2014. Pregleda: 41

Knj-vecer A.KovacSO2014U Hrvatskom je domu u Somboru 18. listopada 2014. godine priređena promocija knjiga pjesama Antuna Kovača Na dvoru Pašinog Tune (tiskana u nakladi NIU „Hrvatska riječ“ 2009. godine) i Pisma, ljubav, vino i/kavica (tiskana 2014. godine u nakladništvu Matice hrvatske Subotica). Obje knjige pisane su šokačkom, monoštorskom ikavicom.

O knjizi je osim autora govorio i Vlatko Jurković, gost iz Hrvatske. „Specifični su stil i izrazi koje Tuna koristi, a to su često originalni, danas zaboravljeni stari izrazi i riječi, a pomalo i neobičan sklop rečenica, uporaba padeža i slično. Upravo tom specifičnošću on želi očuvati od zaborava posebnosti naroda i sredine iz koje potječe. U većini slučajeva svoje sastave piše lokalnom monoštorskom ikavicom, koristeći stare šokačke izraze, a sve to prožeto s puno specifičnog humora i rime“, pročitao je Jurković dio teksta koji je o Antunu Kovaču napisao profesor Matija Đanić.

Kako je rečeno na promociji, Kovač je pjesme pisao još kao srednjoškolac u Subotici, a kasnije i kao uposlenik. No, s pokretanjem lista HKUD-a „Vladimir Nazor“ počinje njegov intenzivniji književni rad. Pjesme je do sada objavljivao u više knjiga i časopisa. Redovito je zastupljen u knjigama poezije Hrvatskih pjesnika u dijaspori u Rešetarima i Lira naiva Subotica.

Na promociji su se čuli i stihovi Kovačevih pjesama koje je čitala Kata Kovač, a autor je pročitao nekoliko bećaraca iz knjige Pisma, ljubav, vino i/kavica.

U programu je sudjelovala i pjevačka skupina HKUD-a „Vladimir Nazor“.

Tekst i fotografija: Z. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima