Knjiga „Mrvljenje mrve neba“ Mirka Kopunovića predstavljena u Subotici

Objavljeno: 07.11.2014. Pregleda: 43

Predstavljanje Kopunovic2014Premda se pretežito bavi poezijom, o čemu svjedoči njegovih dosad pet objavljenih stihozbirki, subotički književnik Mirko Kopunović oprobao se i u pisanju kratkih priča. Rezultat ovih njegovih književnih nastojanja je knjiga „Mrvljenje mrve neba“ koja je u organizaciji nakladnika NIU „Hrvatska riječ“, predstavljena 17. listopada 2014. godine u subotičkoj Gradskoj knjižnici.

Predstavljajući knjigu, vršitelj dužnosti urednika naklade NIU „Hrvatska riječ“ Zvonko Sarić je ukazao kako su Kopunovićevi književni junaci oslonjeni na sebe, na svoje snage, u nastojanjima da sudjeluju u punini svijeta. „U tim potragama, pokleknuli su pod teretom svojih sudbina, zbog neostvarenosti tog sudjelovanja u punini svijeta, umjesto da i dalje nastoje obrađivati svoje životne vrtove, čak i nakon određenih neuspjeha, oni se predaju i dopuštaju bujanje duhovnog korova, postajući kao osobe zbroj raznih duševnih boli, srdžbe, konflikata, gorčine, nostalgije, depresivnih snatrenja i samoubojstvenih poriva“, kazao je Sarić.

Po njegovu mišljenju, pripovijetke Mirka Kopunovića mogu se okarakterizirati odrednicom neorealizam u postmoderni, kao što je to proza Eduarda Galeana, Roberta Bolanoa, Raymonda Carvera, Marka Vidojkovića, Mihajla Spasojevića ili Marka Pogačara. „U pitanju je 'snajperska proza'. Kopunovićev prozni iskaz je sveden, bez stilskih ukrasa, odsječan, a izražajna sažetost i jasnoća izraza, precizno ciljajući, pogađa u centar upečatljivih sudbina i karaktere Kopunovićevih likova, uvlači čitatelje u djelo, upečatljivo i potresno otkrivajući i predočavajući frustracije, razočaranja, otuđenja, ali i prijateljstva i težnje junaka ovih pripovijetki da pronađu ljubav“, ocijenio je Sarić.

Kopunovic Mrvljenje mrve nebaUrednik knjige, profesor književnosti Vladan Čutura, ustvrdio je kako je ova knjiga dragocjeno svjedočanstvo o dvama svjetovima koji su negdje iza svih nas – svjetova „malih“, intimnih priča pojedinaca s njihovih rubova. „Ta dva svijeta – jedan stari, tradicionalni i patrijarhalni, te drugi, svijet ratne zbilje ‘90-ih godina prošloga stoljeća – nadograđuju se na način da smjenjuju jedan drugoga te čine vrlo plastični mozaik tragičnih sudbina mnoštva likova koji uspijevaju ispričati gotovo cjelovitu pripovijest. Pripovijest je to ‘običnoga’ čovjeka s ovoga podneblja koju su odredila upravo ova dva konteksta – kruta moralna pravila te ratni kaos. Sve ovo dovoljan je razlog da ustvrdimo kako je ovdje riječ o poetičkom modelu tzv. stvarnosne proze, čiji je neizostavni dio ljepota ovdašnjega krajolika – bačka ravnica i Dunav, toposi oko kojih i na kojima se događa gotovo svaka priča“, naveo je Čutura.

Kopunovićeva poetska sklonost je egzistencijalistička – što je razvidno i iz njegova poetskog korpusa. „Gubitak životnog smisla i vitalnosti pripovjedačka je perspektiva oko koje se gradi cijeli jedan mikrotopos o kojemu je večeras riječ. Recenzent knjige Petar Vuković će reći – kako pripovjedač za svoje likove pokazuje najdublje ljudsko razumijevanje, a ja bih dodao kako to nije samo situacija na papiru, nego i u stvarnome životu“, kazao je Čutura zaključivši kako su tragične sudbine likova, otvoreni završeci i eliptična rečenica koja o njima svjedoči svakako dragocjeno iskustvo koje će „Mrvljenje mrve s neba“ pružiti svakom svojemu budućem čitatelju.

Tekst i fotografija: D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima