Književna večer u Monoštoru - Divanimo šokački

Objavljeno: 30.11.2012. Pregleda: 46

Divanim sokacki 2012-1Jedno od osnovnih obilježja Šokaca i siguran znak njihovog raspoznavanja jest ikavica, šokački divan, koji od mjesta do mjesta ima svoje specifičnosti, a opet zajedničku nit, pjevljivu i nostalgičnu. Značaj očuvanja ikavice prepoznala su šokačka sela, kako u Hrvatskoj, tako i u Vojvodini, te se povodom toga organiziraju različite manifestacije koje promiču i veličaju ovaj govor. Monoštorski Šokci „divanu šokački“ kod kuće u obitelji, na ulici, pa i na službenim događajima. Posebice čuvaju ovo blago očitovano u pjesmi i prozi.

Kulturno-umjetničko društvo Hrvata „Bodrog“ iz Bačkog Monoštora organiziralo je 17. studenoga 2012. godine večer šokačkog divana. Tom su prigodom recitirane pjesme priznatih pjesnika, kao i pjesnika amatera, koji dočaravaju svakidašnje radosti i jade, te unutarnje nemire, kroz šokačku rič. U programu su sudjelovali članovi KUDH-a, od djece pa do seniora, Ženska pjevačka skupina „Kraljice Bodroga“, te gosti iz Vajske, Sonte, Bačkog Brega i Sombora.

Manifestaciju je otvorila Anita Đipanov recitirajući pjesmu Željka Šeremešića „Da divanim“, nakon koje je prisutne pozdravio i sam autor i predsjednik KUDH-a „Bodrog“, izrazivši radost što se čuva monoštorski divan. Dječja skupina KUDH-a „Bodrog“ pjesmama „Nisam dugo pivala kroz selo“ i „Ajte druge da igramo“, kao i recitirajući pjesme pisane ikavicom, pokazala je kako i najmlađi njeguju ovaj dijalekt.

Divanim sokacki 2012-3Gosti iz HKPUD-a „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Bačkog Brega Sara Horvat i Vlatko Krizmanić, KPZH-a „Šokadija“ iz Sonte Ivan Andrašić, te HKUPD-a „Dukat“ iz Vajske Josip Dumendžić Meštar recitirali su pjesme na svojemu dijalektu, predstavivši tako i malo drugačiju ikavicu od monoštorske. O nazivima starih tradicionalnih jela u Monoštoru govorila je Marija Šeremešić iz Udruge „Urbani Šokci“, namaknuvši tako osmijehe na brojna lica u publici. Duhovitim skečom Željka Šeremešića „Ljubav je račun“, koji je sam izveo, ukazano je na komične situacije iz svakidašnjeg života, aplicirane na jednu malu monoštorsku obitelj.

Divanim sokacki 2012-2Glazbeni dio programa pokrile su „Kraljice Bodroga“ već svojim poznatim numerama, a još u nekoliko navrata čitane su pjesme ili ulomci pjesama, autora Anite Đipanov, Željka Šeremešića, Antuna Kovača, Ivana Pašića, Adama Bešlina Nove, Stipe Bešlina...

U dvorani Doma kulture okupio se veliki broj mještana, kao i gostiju, među kojima su bili i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU „Hrvatska riječ“, lokalne samouprave, te različitih udruga. Ambijent je bio više nego ugodan, a tome su značajno pridonijele kulise koje je oslikao Stipan Kovač – Malanka.

Tekst i fotografije: Zdenka Mitić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima