Tavankućanke održale radionicu izrade predmeta od slame u Vinkovcima

Objavljeno: 30.11.2012. Pregleda: 46

Radionica slame vinkovciNa poziv Udruge za očuvanje tradicijskih obrta i rukotvorina „Škrinjica“ iz Vinkovaca, članice slamarskog odjela Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Tavankuta održale su 17. i 18. studenoga 2012. godine radionicu izrade božićnih ukrasa, a predstavile su i način izrade različitih pletiva od slame. Udruga „Škrinjica“ organizira radionice vezane uz tradiciju, tradicijske obrte i rukotvorine, a time želi osuvremeniti stare tradicijske uzorke, te takve motive primijeniti na suvremenim uporabnim predmetima.

Suradnja dviju udruga započeta je na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima. Natalija Bartoš- Vukić, predsjednica udruge i voditeljica radionice keramike i lončarstva, o protekloj radionici izrade predmeta od slame kaže:

„Na radionicu se prijavilo petnaestak polaznika, a činili su ih članice udruge, građani, učiteljice i djeca. Radionica je bila vrlo uspješna, slamarke iz Tavankuta osvojile su nas ne samo slamom nego i svojom osobnošću. Kako je i slama kao materijal tako svagdanja, a opet tako lijepo zlaćana, otvorena za bezbroj mogućnosti, takve su i naše gošće, slamarke, jednostavne, otvorenoga duha. Naučile su nas raznim načinima pletenja i tehnikama, ali i pokazale kako jednostavno živjeti ono što voliš, kako iz onoga što ti je Bog dao napraviti najbolje što možeš.“

Članice udruge „Škrinjica“ dogovorile su se kako ovo neće ostati samo na ovoj jednoj radionici, već će se okupljati svakoga četvrtka kako bi se same okušale u izradi čestitki i anđela za božićne i novogodišnje blagdane. Želja im je tijekom ljeta, u vrijeme održavanja Kolonije i Dužijance, posjetiti Tavankut, kako bi se na autentičnoj lokaciji upoznale s ovom tehnikom, ali i više naučili o tradiciji, običajima i sadašnjici bunjevačkih Hrvata.

Jozefina Skenderović, voditeljica radionice te njezine suradnice Katarina Hajdu i Marija Dulić, kažu kako je radionica bila vrlo uspješna, a privukla je i veliki broj zainteresiranih polaznika, čemu pridonosi činjenica da su polaznice bile ponajprije žene koje se i same bave ručnim radom te su rado učile novu, drugačiju tehniku.

Tekst i fotografija: Ivica Dulić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima