Knjiga „Surčin kroz povijest“ predstavljena u Vinkovcima

Objavljeno: 18.05.2011. Pregleda: 62

surcin kroz povijest-mHrvatska matica iseljenika - Podružnica Vukovar i Ogranak Matice hrvatske Vinkovci bili su organizatori predstavljanja knjige „Surčin kroz povijest" svećenika i hrvatskog književnika iz Vojvodine, autora dokumentarne knjige „Kako je umirao moj narod" po kojoj je optužen ratni zločinac Vojislav Šešelj, preč. Marka Kljajića.

Predstavljanje je upriličeno u petak, 13. svibnja u dvorani Ogranka Matice hrvatske Vinkovci. Uvodnu riječ izrekao je predsjednik Ogranka Matice hrvatske Vinkovci doc. dr. sc. Dražen Švagelj. U predstavljanju su sudjelovali ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, književnik, publicist, aktivni član hrvatske zajednice u Vojvodini Tomislav Žigmanov, prof., povjesničar, publicist i novinar Zdenko Samaržija, direktor Slavonske naklade Privlačica iz Vinkovaca i izdavač knjige Martin Grgurovac i sam autor.

Prof. Žigmanov je rekao da ono što izdvaja ovu knjigu od drugih knjiga preč. Kljajića i uopće knjiga koje izlaze na hrvatskom jeziku u Vojvodini „je to što je do sada najtemeljitije napravljena obrada povijesti Srijema, Katoličke Crkve u Srijemu, Hrvata u Srijemu, povijesti Đakovačke ili Bosanske i Srijemske biskupije, povijest hrvatske zajednice u Zemunu i povijest hrvatske zajednice kroz prizmu vjerskog života u Surčinu. To je za nas više nego značajno iz jednostavnog razloga što je povijesnih knjiga iz povijesnog sadržaja gdje se tematizira hrvatsko, kulturno, vjersko, nacionalno nasljeđe, više nego raritet. Na ovaj način, objavljujući ovakve knjige, vlč. Marko, a ovo je njegova četvrta monografija o povijesti pojedinih župa, svjedočimo da možemo naše trajanje tamo, a koje je višestoljetno, memorirati na jedan suvremeni način, obraditi ga i dati onima koji dolaze poslije nas, ali i onima koji žive s nama, da mogu vidjeti tko su bili Hrvati na tim mikroprostorima."

Prava povijest je ambijentalna povijest, a preč. Kljajić je, prema Samaržijinim riječima, fenomenalan autor ambijentalne povijesti.

„Ambijentalna povijest je mjesto gdje se sukobljava akademska, golema, svjetska, nacionalna povijest koja se zapravo najčešće izgubi u vrelima koje nam pruža ambijent i te se tvrdnje, velike teze, velike povijesti, zapravo slome u malim povijestima, a to Marko svojim radom uporno dokazuje. Naime, ovo je prava puslica, pravi kolačić za svakog povjesničara jer je zasnovan prije svega na župnoj kronici kako Surčina, koja nažalost, nije stara, tek je od prve polovine 20. stoljeća, međutim, Marko vrlo vješto koristi i stariju izvornu građu, crkvenu i ono što je sjajno za Marka Kljajića je da je evoluirao. To znači da više ne koristi pretpotopnu literaturu koja vidi u Osmanlijama najveće neprijatelje, itd., nego za razliku od drugih crkvenih povjesničara, Marko Kljajić koristi suvremenu literaturu i, premda po vokaciji nije povjesničar, fenomenalno se snalazi u suvremenoj kliometriji", rekao je Samaržija.

„Ova monografija izlazi iznad i izvan okvira naslova. Nakana mi je bila napisati kroniku ili monografiju župe Surčin koja je relativno mlada župa od 1938.", rekao je autor.

Knjiga je objavljena prošle godine na nepunih 600 stranica i podijeljena je na osam poglavlja. Urednica je Nada Ivošević. U predgovoru knjige kojeg potpisuje Ivana Andrić Penava piše:

„Knjiga 'Surčin kroz povijest' nastala je iz autorove velike ljubavi prema njegovim župljanima Surčincima, ali i prema Srijemcima i Srijemu općenito. Ona je rezultat njegova neumornog traganja za podatcima o župi Presvetog Trojstva u Surčinu koje ga je odvelo još dalje, te je čitatelju osim opisa života u toj srijemskoj župi pružio priliku da se upozna i s poviješću općine Surčin, ali i s poviješću Srijema kako onom političkom i društvenom, tako i onom crkvenom. Velika vrijednost ove knjige su podatci iz dosad neobjavljenih izvora poput dokumentacije iz arhiva župe Presvetog Trojstva i zapisa iz surčinske župne Kronike."

Tekst i fotografija: Snježana Kraljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima