U Zagrebu predstavljen zbornik radova „Identitet bačkih Hrvata“

Objavljeno: 18.05.2011. Pregleda: 41

Zbornik radova međunarodnoga znanstvenog skupa održana u Zagrebu 27. i 28. studenog 2008. „Identitet bačkih Hrvata", koji je uredio Robert Skenderović predstavljen je 11. svibnja 2011. godine u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

Nakon pozdravnog govora ravnateljice Hrvatskog instituta za povijest dr. Turkalj, o zborniku su govorili dr. Marino Manin, kao recenzent zbornika, Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i dr. Robert Skenderović, urednik zbornika.

Po Maninovim riječima zbornik je temeljno djelo za razumijevanje perifernoga etnografskog prostora na kojem žive Hrvati. Nit vodilja u zborniku jest integralni čimbenik od osobnoga, kućnoga, zavičajnoga do nacionalnog identiteta, rekao je dodavši kako su u zborniku obrađeni i dezintegrativni čimbenici koji se očituju u posebnu bunjevačkom identitetu.

zbornik identite u zg 11052011-2Zbornik, kako smatra Žigmanov, utvrđuje suradnju dviju institucija - Hrvatskoga instituta za povijest iz Republike Hrvatske i Hrvatskog akademskog društva iz Subotice.

Ocijenio je kako zbornik uvelike prati određene tendencije među Hrvatima u Bačkoj te dodao kako je povijest bačkih Hrvata duga, duboka i uglavnom nepoznata.

Skenderović je istaknuo kako zbornik sagledava vrijednosti identiteta bačkih Hrvata te dodao kako su u njemu obrađene mnoge povijesne, etnografske, sociološke i politološke teme o bačkim Hrvatima.

Zbornik „Identitet bačkih Hrvata" (364. str.) objavili su u sunakladništvu Hrvatski institut za povijest i Hrvatsko akademsko društvo.

U njem su objavljeni radovi 17 autora: Andrije Kopilovića, Andrije Anišića, Ladislava Heka, Bele Tonkovića, Roberta Skenderovića, Franje Emanuela Hoška, Stevana Mačkovića, Maria Bare, Ante Sekulića, Milane Černelić i Biserke Jaramazović, Tihane Rubić, Marka Samardžije, Petra Vukovića, Mije Karagića, Josipa Ivanovića, Tomislava Žigmanova i Slavena Bačića.

Predstavljači su posebno naglasili kako ovaj zbornik ima važnost za hrvatsku zajednicu u Vojvodini kao oblik podrške u njihovu nastojanju da sačuvaju svoj nacionalni identitet.

Tekst: Hina
Fotografije: Hrvatski institut za povijest

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima