Knjige vojvođanskih Hrvata predstavljene na Beogradskom sajmu knjiga

Objavljeno: 10.11.2014. Pregleda: 38

BG sajam knjiga2014-1-mNa 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji je održan od 26. listopada do 2. studenoga 2014. godine, prezentirane su i knjige ovdašnjih Hrvata, uz zasebno tematsko predstavljanje recentne nakladničke produkcije NIU „Hrvatska riječ“ iz Subotice. Književnost vojvođanskih Hrvata predstavljena je na najvećoj književnoj manifestaciji u zemlji, ali i regiji, uz potporu Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje.

Predstavljanje novih književnih naslova iz naklade NIU „Hrvatska riječ“ održano je 30. listopada 2014. godine, u sajamskoj dvorani Slobodan Selenić. U središtu promocije bile su četiri knjige poezije – (intimna) Kronika srca Željke Zelić, Boca bez poruke Ante Vukova, Životopis jedne sjene Vojislava Sekelja i Rumeni sutoni Marka Kljajića te jedna knjiga proze – zbirka kratkih priča Mrvljenje mrve neba Mirka Kopunovića.

BG sajam knjiga2014-3-mZvonko Sarić, v. d. urednika nakladničke djelatnosti NIU „Hrvatska riječ“, ustvrdio je kako ove knjige karakterizira suvremeni, moderan senzibilitet, nudeći nam „otkrivanja novih svjetova duhovnosti, stanja duha autora iskazanih u susretima riječi“ i zrcaleći vremena u kojima živimo. „Prije svega, to je jedna od potvrda da hrvatska manjinska kultura i književnost postoje u Srbiji, manjinska kultura i književnost koja se naravno nalazi i u sklopu naše jedinstvene, matične, nacionalne hrvatske kulture, ali i kao opstojan segment u cjelini kulture i književnosti domicilne države. Ovdašnja književna produkcija nas Hrvata jest jedan od legitimnih dokaza i tragova našeg postojanja“, kazao je Sarić.

Kako je naglasio, ostaje pitanje u kojoj se mjeri u srbijanskom kulturnom prostoru, shodno njegovim kapacitetima, prihvaćaju kulturne vrijednosti, književna i znanstvena ostvarenja ovdašnjih Hrvata. Ali isto tako, dodao je Sarić, ostaje i pitanje u kojoj je mjeri naš manjinski kulturni prostor sposoban prihvaćati distribuciju kulturnih vrijednosti ovdašnje većinske kulture. Po njegovom mišljenju, isto pitanje o dva smjera važi i glede aktualnog kulturnog prostora u našoj matičnoj državi Hrvatskoj.

BG sajam knjiga2014-5-mPredsjednik Nakladničkog vijeća NIU „Hrvatska riječ“, književnik Tomislav Žigmanov je rekao kako ovdašnja hrvatska zajednica tijekom godine producira između 25 i 35 naslova, a da NIU „Hrvatska riječ“, kao profesionalna ustanova, nastoji raditi na čvršćoj profilaciji knjiga i autora po pitanju kvalitete. „I kada je u pitanju objavljena kvaliteta sadržaja, njegova jezična umivenost te likovno grafičko uređenje knjiga, mislim da možemo stajati ponosno uz ono što je recentno kada govorimo o knjizi i prostoru knjige kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj“, kazao je Žigmanov. Po njegovim riječima, recentne knjige poezije objavljene u nakladi „Hrvatska riječi“ izlaze iz prostora „zavičajnog domotužja“.

„Ova poezija referira na ono što je suvremena zbilja sa svim svojim izazovima i problemima. Te su knjige kompatibilne s onim što danas u svijetu poezije jeste, što svjedoči da naši najbolji odsjaji u književnom životu korespondiraju s onim što je u književnosti Srbije i Hrvatske danas živo. Na taj način naša manjinska kultura svjedoči vitalnost ne samo po pitanju broja i kvalitete naših napisa, nego i po pitanju kvalitete sadržaja i poruka koje ona šalje“, naveo je Žigmanov.

BG sajam knjiga2014-4-mKljajić: Nedostaje nam tišine
„U ovom svijetu buke, danas nam, nažalost, nedostaje tišine i samoće. Treba ih pronaći kako bi se vratili sebi, a potom otkrili već davno otkriveno, da i nije dobro da čovjek bude sam. I u tom suodnosu – ja-ti, ti-ja, mi-oni, oni-mi, živjeti život i graditi svijet po mjeri čovjeka stvorena na sliku i priliku Božju“, kazao je Marko Kljajić, govoreći o svojoj knjizi Rumeni sutoni.

U predstavljanju je sudjelovao i urednik kulturne rubrike tjednika Hrvatska riječ, Davor Bašić Palković, koji je govorio o knjizi (intimna) Kronika srca Željke Želić. Predstavljanju je, među ostalim, nazočio i veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić.

BG sajam knjiga2014-2-mSajamska publika je tradicionalno mogla posjetiti i štand Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje čiji je slogan ove godine glasio: Vojvodina – više od knjige. Osim knjiga, časopisa i drugih publikacija na jezicima nacionalnih manjina, na štandu su predstavljene publikacije u izdanju ustanove s područja pokrajine. Prigodom posjeta ovom štandu, resorni pokrajinski tajnik Slaviša Grujić je ocijenio kako izdanja na čak 11 jezika pokazuju specifičnost Vojvodine, kao multinacionalne regije.

Republiku Hrvatsku je i na beogradskom sajmu ove godine predstavljala Zajednica nakladnika i knjižara (ZNAK), a na zajedničkom izložbenom prostoru predstavili su se Medicinska naklada, Nova stvarnost, Diskont knjiga, Leo commerce, Meandar, Shura, Lektira, Kruzak, DAF i Kršćanska sadašnjost. Srpsko književno društvo bilo je domaćin izaslanstvu Hrvatskog društva pisaca – Damiru Karakašu, Sibili Petlevski i Branislavu Oblučaru. Osim njih, sajamska je publika imala prilike susresti se i drugim autorima iz Hrvatske poput Igora Mandića i Antu Tomića, a održano je i predstavljanje sajma knjiga u Puli, u kojem su, među ostalim, sudjelovao i književnik Miljenko Jergović.

Tekst: H. R.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima