U tisku nova knjiga Lazara Novakovića „Recept“

Objavljeno: 07.11.2014. Pregleda: 50

Recept L.NovakovicNova knjiga meditativne proze Lazara Novakovića, svećenika i književnika, pod nazivom Recept, u nakladi Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“, iz tiska će izaći polovicom mjeseca studenog 2014. godine. Knjigu je ilustrirala Ružica Miković Žigmanov, a uredila ju je Katarina Čeliković. Knjiga donosi 53 meditacije na 120 stranica, a podijeljena je u četiri poglavlja: „Divan je to recept“, „Rastimo u krepostima“, „Blagoslova dar“ i „Druga obala“. Knjiga izlazi u nešto većoj tiraži, u 700 primjeraka.

Na početku knjige autor se obraća čitateljima sljedećim riječima: „Knjigu posvećujem svima koji su me u mojoj teškoj bolesti pomogli: molitvom, lijepom riječi i dobrim djelima. Isus – Dobrota beskrajna obdario sve obilno svojim darovima! To želim i za to molim“!

U svom pogovoru književnik Tomislav Žigmanov kaže kako je ova knjiga „na tragu ranijih – nabožna je tematikom, jasno pisana, kratka forma, jednostavna u stilu, a mudrosna je intencijom. Takvog smo, naime, ovog samozatajnog i svećenika blage naravi upoznali kao pisca u njegovim ranijim knjigama kratke proze Pismo(a) o Isusu (Subotica, 2003.) i Sjetim se Ane (Subotica, 2008.), čiji je sadržaj u većini bio prije objavljen u katoličkoj periodici na hrvatskome, prije svega u Zvoniku. Slično je i ovoga puta – knjiga Recept donosi izbor iz njegovih napisa objavljenih, osim u najdugovječnijem katoličkom listu u Bačkoj Zvoniku, i u župnom listiću Svjetiljka“.

„No, sada su sadržajne sastavnice posve drugačije – nije više samo riječ o pričama o poučnim zgodama iz života ili pak epistolama upućenih Bogu Sinu, nego se u ovoj knjizi smjera na nešto uvelike drugačije – donijeta su razmišljanja o krepostima, darovima, pojavama iz života, velikim osobnostima iz povijesti kršćanstva, izazovima pred kojima se čovjek nalazi, kao što je bolest… Drugim riječima, ostavši vjeran sebi kao vrsnom piscu meditativne proze kršćanske provenijencije i svojemu prepoznatom lapidarnome načinu pisanja, Novaković svojom novom knjigom tek proširuje tematiku svojega književna interesa ka drugim, iz vizura kršćanskoga svjetonazora, za život čovjeka važnim fenomenima, što onda prati i primjerenija književna forma – značajnija zastupljenost refleksivnih elemenata u kratkoj prozi“, piše u pogovoru Žigmanov.

L.NovakovicLazar Novaković rođen je 28. kolovoza 1958. godine u Subotici od oca Nikole i majke Marge r. Ivić. Nakon klasične sjemenišne gimnazije „Paulinum“ u Subotici, diplomirao je teologiju u Zagrebu. Za svećenika ge je zaredio biskup Matija Zvekanović 14. kolovoza 1983., a Mladu misu je proslavio u rodnoj župi sv. Roka 21. kolovoza iste godine. Kao svećenik službuje u Sonti, Somboru, Subotici, Maloj Bosni i Đurđinu dok se nije razbolio (2013.). Sada živi u svećeničkom domu „Josephinum“ u Subotici. Pjesmama se javlja u sjemenišnom listu Lux i kao bogoslov u Vjesniku biskupa Langa. Surađivao je u listu Bačko klasje. U katoličkom mjesečniku Zvonik objavljuje meditacije, a uređivao je Poetski kutak. U nakladi Katoličkog instituta (sada društva) za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ u Subotici objavljene su mu knjige meditacija Pismo(a) Isusu (2001. i 2003.) i Sjetim se Ane (2008.).

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima