Knjiška produkcija vojvođanskih Hrvata u proteklih godinu dana

Objavljeno: 10.01.2019. Pregleda: 37

knjiska produkcijaTijekom godina ustalila se praksa prikazivanja knjiške produkcije u razdoblju između dvaju Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova, manifestacije koja se priređuje u listopadu. U trenutku kada na globalnoj razini vlada hiperprodukcija, za manjinske zajednice još uvijek svaka nakladnička djelatnost predstavlja značajan pothvat. U ovakvome prikazu produkcije nezahvalno bi bilo davati ocjene i mišljenja o pojedinačnim djelima, to je neophodan zadatak kritike, ali svakako je potrebno ukazati na porast književne produkcije na hrvatskom jeziku u Vojvodini, kao i veći broj književno-umjetničkih, ali i znanstvenih djela.

Poezija i drame

Razdoblje između Dana 2017. i Dana 2018. bilježi ukupno 33 naslova. Među njima primjećujemo ustaljeno dobru produkciju poezije. Osim Lire naive i Preprekovog proljeća, koji izlaze svake godine, tiskan je i izbor lirike Ilije Okrugića Srijemca (drugo izdanje), a moramo spomenuti i nedavno tiskane Slike iz beskraja mladoga autora Vedrana Horvackog i još tri autorske zbirke poezije (autori Mladen Franjo Nikšić, Bosiljko Kostić i Marica Mikrut).
Već dulje vrijeme najmanje se pišu i tiskaju drame, te je svako pojavljivanje nove knjige drama zapaženo, pa tako i izlazak iz tiska knjige A. G. Matoša Malo, pa ništa, koja nam donosi istoimenu tragediju u tri čina slavnoga književnika. U pitanju je sunakladnički projekt Društva hrvatskih književnika – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Tri nova romana

Na proznome polju javila su se tri nova romana ((Re)definiranje života Dražena Prćića, Beogradska košava Mladena Šimića i Divlje guske Julijane Adamović) što predstavlja lijep iskorak u duljim formama. Tiskane su i dvije knjige kratkih priča (Preprekova jesen 2017. i Uvrnute priče Branimira Miroslava Tomlekina). Kratka priča, kao vrlo zahtjevna forma, nastavlja izazivati autore te se zapaža porast produkcije kratkih priča u posljednjih nekoliko godina.
Na području književnosti za djecu također je primjetan napredak, osim antologije suvremene proze za djecu i mlade Zapisane avanture za male i velike, tu je i druga knjiga Bajki Balinta Vujkova.
Glazbena umjetnost također se može pohvaliti interesantnim novim naslovima, a tome pridonosi i udžbenik glazbene kulture, kao i drugi udžbenici tiskani na hrvatskom jeziku u proteklih godinu dana.

Znanost i publicistika

Kada su u pitanju Hrvati u Vojvodini, povijest je češće istraživano područje te je tako u oblasti povijesti i etnografije tiskan veći broj naslova u odnosu na prethodne godine. U oblasti povijesti osobito se izdvaja, možemo slobodno reći, znanstveni podvig doktora znanosti Roberta Skenderovića, već nagrađena knjiga Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca): od doseljavanja do propasti Austro-Ugarske Monarhije u sunakladi ZKVH-a iz Subotice i Hrvatskog instituta za povijest, Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskog Broda.
Također, povodom velike obljetnice Franjevačkog samostana u Subotici tiskano je djelo 300. obljetnica osnutka franjevačke rezidencije u Subotici: zbornik radova sa znanstvenog skupa, 3. listopada 2017.

Kritika i periodika                               

Književni tekstovi (noviji i stariji), kao i književna kritika našli su svoje mjesto u časopisima Klasje naših ravni i Nova riječ, koja doista donosi nova imena i prati aktualnu produkciju ne samo Hrvata u Vojvodini, nego i zapažena nova književna djela iz domovine.
Većina periodičnih izdanja (tjednici, mjesečnici, godišnjaci…) nastavila su izlaziti, što nije tek podatak, nego priznanje svima onima koji ulažu napore kako bi se osigurao kontinuitet pisane hrvatske riječi u Vojvodini.
U nadi da će nakladničkih pothvata biti još više, osobito na području znanosti, svima koji pišu, kao i nakladnicima trebamo zahvaliti na istrajnosti uz želju da i naredna knjiška godina bude ovako uspješna.

Izvor: Hrvatska riječ (Klara Dulić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima