VIII. Memorijal „Antun Aladžić“ u Lemešu

Objavljeno: 10.01.2019. Pregleda: 34

VIII memorijal u lemesuHBKUD Lemeš iz Lemeša organizirao je VIII. Memorijal Antun Aladžić. Kazališni je to festival koji ova udruga organizira kao sjećanje na istaknutog člana i redatelja dramske sekcije Antuna Aladžića. Ovogodišnji festival počeo je 12. listopada, a završen je 2. Studenog 2018. Festival su otvorili gosti iz Bajmaka, Amatersko kulturno-prosvjetno društvo Jedinstvo – Egység s predstavom Ženski razgovori Duška Radovića.

„Naredna predstava bila je 18. listopada i bio je to komad za djecu, a gostovalo je kazalište iz Belog Manastira. Amatersko kazalište iz Belišća izvelo je monodramu Đuka Begović s Ivicom Koprivnjakom. Gosti iz Tuzle, Teatar Draft sudjelovali su na Festivalu 26. listopada i to predstavom Evropejci. Predstava je bila dobra, a zadovoljni smo i odzivom gledatelja“, kaže Ilija Ezgeta, voditelj dramske sekcije HBKUD-a Lemeš. Festival su zatvorili Uroš Mladenović i Željko Marković predstavom Stvar izbora – zašto slušam Marčela. Scenarij je napisan po pjesmama popularnog repera Marka Šelića Marčela, a govori o odrastanju i prelasku ljudi iz manje sredine u veću. „Mislim da je strašno kada se prave predstave koje ne mogu izaći iz Beograda ili Novog Sada. Danas je kazalište centralizirano, glumci ne žele igrati u malim sredinama i razlog je to što zamire kazališni amaterizam. A kada umire amaterizam, mislim da je to tragedija profesionalizma, jer se s dobrih omladinskih i amaterskih scena rađaju profesionalci“, kazao je nakon predstave Mladenović, inače profesionalni glumac
„Nemamo našu predstavu, jer smo ostali bez glumačkog kadra. Planova i želja imamo, ali problem je realizacija. Pokušali smo s djecom, ali brzo ih napusti elan. U svakom slučaju, moramo napraviti predstavu kako bismo mogli uzvratiti gostovanja, jer nitko vam neće doći ako vi ne možete uzvratiti ta gostovanja“, kaže Ezgeta.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Obaveštenje o kolačićima