Predstava o životu i djelu sv. Terezije Avilske

Objavljeno: 10.01.2019. Pregleda: 61

vecer svetacaVečer uoči blagdana Svih svetih, u srijedu, 31. listopada 2018., mladi subotičkih župa priredili su još jednu, šestu po redu Večer svetaca. Namjesto sve više popularizirane Noći vještica, mladi su na izuzetno lijep način prikazali život i djelo svete Terezije Avilske, zaštitnice subotičke katedrale i Grada Subotice. Ovim činom potvrdili su potrebu da uoči ovoga velikog blagdana kršćani diljem svijeta trebaju slaviti Sve svete, a ne vještice. Koliko je ljudima ovo važno i potrebno, govori podatak da je dvorana HKC-a Bunjevačko kolo, gdje je predstava održana, bila pretijesna primiti sve zainteresirane. 

Na početku programa, kao uvodni dio u predstavu, govorio je o. Zlatko Žuvela iz somborskog karmelićanskog samostana, koji je nazočne upoznao s ovim redom, životom u karmelu, te o djelovanju sv. Terezije Avilske. 
Predstavu Vaša sam, za vas sam rođena po tekstu s. Petre Mirjam od Božje prisutnosti iz Karmela Božanskog Srca Isusova iz Hrvatskog Leskovca, režirala je, doradila i proširila Nevena Mlinko koja je mlade i djecu pripremila. U predstavi je prikazan život sv. Terezije od njenog djetinjstva pa do početka reforme Karmela. Zajedništvo koje je stvoreno između ovih mladih je nešto što zapravo ne možemo niti opisati riječima, a na pitanje kako je danas okupiti mlade koji će se odreći svog slobodnog vremena i raditi ovako nešto Nevena Mlinko je rekla: „Nema dovoljno zahvale za sve ove mlade i djecu. Zapravo, ne znam što njih pokreće. Prije nego su izašli na scenu rekla sam im da računaju da ovim sigurno imaju veliku zagovornicu na nebu“. Za scenografiju je bio zadužen Kristijan Milanković, koji je, kako je Nevena rekla, napravio što god su poželjeli, a scenografijom je prikazan život klauzurnih redovnica koje zapravo žive iza rešetaka. 
Glazba je također posebno birana i za nju je bio zadužen Darko Temunović, a posljednja pjesma, Nada te turbe, nada te espante snimljena je 2015. godine, a snimio ju je virtualni zbor karmelićana cijelog svijeta za 500. obljetnicu u čast rođenja sv. Terezije. Habite za predstavu iznajmile su sestre karmelićanke iz Đakovačke Breznice, a ostali kostimi posuđeni su iz župa sv. Roka i župe Isusova Uskrsnuća, dok je organizaciju programa pomogla župa Marija Majka Crkve. 
U današnje vrijeme tehnike, gužve i svega drugoga za čim jurimo kroz život, ovo je primjer vrijedan hvale. Imamo divne mlade, koji su spremni odreći se svojeg slobodnog vremena zarad drugih, a to su (Terezija Avilska u različitim razdobljima života): Antonija Kujundžić, Katarina Ivanković Radaković i Larisa Skenderović, kao glavna glumica. 
Terezijinog oca, don Alonsa igrao je Vedran Peić, Terezijinu braću Rodriga i Antonia: Pavao Piuković i Kristijan Matković, avilske žene: Lucija Ivanković Radaković, Ana Piuković i Nataša Stipančević, liječnike su igrali Slađan Bošnjak, Ivan i Petar Huska, časne sestre su bile Josipa Ivković i Marija Piuković, a za scenu su se brinuli Matija Sekereš i Josip Šarčević. 
U ulogu sv. Terezije udubila se i na poseban način ljudima dočarala smirenost ove svetice Larisa Skenderović, koja je rekla: „Bila sam izuzetno sretna kada su me pozvali da glumim i to baš ovu ulogu. Kroz ovaj tekst sam upoznala život i djelo svete Terezije Avilske. Tekst je prekrasan i skroz sam se uživjela i uživala u ovoj ulozi. Na nama je mladima da na ovaj način potičemo i druge da se odupru slavljenju Noći vještica (Halloween) i da svi skupa slavimo Večer svetaca (Holywin)“.
Na ovaj način mladi su subotičkoj publici prikazali i pokazali koliko je njima stalo do duhovnog sadržaja, do slavljenja blagdana Svih svetih i do njihovih pokojnika, a ne do uvezenog i ispraznog Halloweena. Rezbarenje tikve zamijenili su molitvom i duhovnim sadržajem, te slobodno možemo reći kako bi nam mladi često trebali biti uzor.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima