Književna večer Željka Ivankovića u Beogradu

Objavljeno: 18.01.2018. Pregleda: 42

zeljko ivankovic u BGU organizaciji udruge Hrvatski kulturni centar – Beograd, u prostorijama kultne beogradske Knjižnice Milutin Bojić, ljubitelji knjige i lijepe riječi imali su priliku prisustvovati književnoj večeri renomiranog književnika Željka Ivankovića iz Sarajeva.

Večer je bila lijepo posjećena, a u fokusu predstavljanja bila je Ivankovićeva knjiga Rat i sjećanje (u nakladi Ex librisa – Rijeka i Synopsisa – Sarajevo) za koju je dobio nagradu K. Š. Gjalski za najbolji roman objavljen u Hrvatskoj prošle, 2016. godine. Ovu nagradu dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika.

Pozdravljajući prisutne, književnu večer otvorila je konzulica Hrvatske u Beogradu Davorka Velecki Čičak. U predstavljanju stvaralaštva Željka Ivankovića sudjelovali su: Miljurko Vukadinović, eminentno književno pero Srbije kao moderator večeri; Karlo Astrahan, urednik književnog programa Knjižnice Milutin Bojić i Aleksandar Alač, poznati glumac Beogradskog dramskog pozorišta, inače Splićanin rođenjem, koji je govorio stihove i ulomke iz proze poznatog književnika. 

Željko Ivanković je hrvatski i bosanskohercegovački pjesnik, pripovjedač, romanopisac, esejist, putopisac, radio-dramski pisac, književni kritičar, prevoditelj, publicist i novinar. Objavio je preko 40, a preveo 7 knjiga. Dobitnik je književnih nagrada za poeziju, esej i radio-dramu na uglednim anonimnim natječajima u zemlji, kao i za priču na međunarodnom natječaju Serra 1999. (treća) i 2001. (prva), dok je za knjigu eseja (D)ogledi, III dobio prestižnu nagradu Antun Branko Šimić. Pojedini eseji, proza i poezija, kao i publicistički prilozi, prevedeni su mu na brojne svjetske jezike, uključujući i esperanto, a izbori poezije na francuski Petite histoire d’une tristesse (2012.) i slovenski Hoja po prstih (2013.), te priča na engleski The Man Who Went into the Fog (2013).

U glazbenom intermezzu nastupila je Tamara Stefanović, mlada pijanistica, učenica srednje glazbene škole Davorin Jenko iz klase prof. Dragomira Bratića. Ona je izvela djela Liszta, Bacha i Brahmsa.

Među posjetiteljima književne večeri bilo je i poznatih osoba iz svijeta književnosti, filmske i kazališne umjetnosti, predstavnika udruga koje surađuju s HKC-om Beograd kao i prijatelja Željka Ivankovića, njegovih sugrađana iz rodnog Vareša nastanjenih danas u Beogradu.

Suorganizator ove književne večeri, koja je održana uz potporu Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu, bila je Knjižnica Milutin Bojić.

Izvor: Hrvatska riječ (Lj. C.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima