23. „Dani Josipa i Ivana Kozarca“ u Vinkovcima - Jasni Melvinger nagrada za životno djelo

Objavljeno: 18.01.2018. Pregleda: 39

23. dani Josipa i Ivana KozarcaKnjiževnica i jezikoslovka iz Petrovaradina Jasna Melvinger dobitnica je nagrade za životno djelo na 23. književno-znanstvenoj manifestaciji Dani Josipa i Ivana Kozarca, održanoj od 26. do 28. listopada 2017. u Vinkovcima. Tako je odlučilo Povjerenstvo za dodjelu priznanja u sastavu: predsjednik Društva književnika Hrvatske Đuro Vidmarović, sveučilišni profesor iz Osijeka Goran Remi organizator i domaćin manifestacije Martin Grgurovac.

Dani Josipa i Ivana Kozarca utemeljeni su s ciljem valoriziranja i promoviranja zavičajne književnosti i tradicije.

Knjigom godine u književnosti proglašena je Posljednja predajaNikole Đuretića iz Zagreba, a u znanosti U osječkom Nutarnjem graduHelene Sablić Tomić iz Osijeka. Dobitnici povelje uspješnosti su Julijana Adamović, Tanja Belobrajdić, Mateja Jurčević, Đurđica Stuhlreiter i Ružica Pšihistal.

 

Susret s gimnazijalcima

Manifestacija je započela polaganjem vijenaca na grobove Josipa i Ivana Kozarcate na grob Miroslava Slavka Mađera na Gradskome groblju u Vinkovcima. U sklopu programa, u vinkovačkoj gimnaziji gostovali su književnici Goran Rem, Jasna Melvinger, Josip Cvenić, Julijana Adamović, Dubravka Oraić Tolić, Tanja Belobrajdić, Helena Sablić Tomić i Vlado Bakarić.

Poslije sata održanog u gimnaziji, program je nastavljen u Gradskoj vijećnici prijemom kod gradonačelnika Ivana Bosančića. Ovdje je Franjo Nagulov iz Društva hrvatskih književnika govorio o književniku Vladimiru Remu(1927. – 2011.), koji je, među ostalim, 1986. pokrenuo Pjesničke susrete u Drenovcima koji su devedesetih preimenovani u Dane Josipa i Ivana Kozarca.

Prigodom dodjele nagrada o književnom djelu Jasne Melvinger govorio je profesor Goran Rem, a Jasni Melvinger je pripala čast zahvaliti se u ime nagrađenih.

Djelo ovjenčano nagradama23. dani Josipa i Ivana Kozarca sl.2

U književni život Jasna Melvinger stupila je 1956. godine kada je u književnom časopisu Polja objavila svoju prvu pjesmu Traganja. Otada slijedi njen uspješan i bogat pjesnički, a kasnije i lingvistički rad. Prvu knjigu pjesama Vodeni cvet objavila je 1958., a potom je tijekom svoga života, u potpunosti posvećenom pisanoj i govornoj riječi, objavila niz od 12 knjiga poezije i jedan roman (Pet sestara) gdje je stavila akcent na specifičan govor starosjedilaca u Petrovaradinu.

Priredila je i rukopisnu ostavštinu Ilije Okrugića Srijemca i objavila niz njegovih djela: Šaljive poeme, dva izdanja Lirike, Narodne pjesme, Tri povijesne drame, zatim Knjigu ogleda, rasprava, povijesnih i jezikoslovnih članaka o Iliji Okrugiću Sremcu.

Od Društva književnika Vojvodine primila je nagradu Ilija Okrugić Srijemac. Godine 2003. objavila je knjigu poetičkih rasprava Moderna i njena mimikrija u postmoderni. Godine 2013. objavila je knjigu S tekuće trake XX. veka koja sadrži književne i likovne kritike.

Predavala je u Osijeku na Pedagoškoj akademiji, a zatim na Pedagoškom fakultetu od 1981. kao izvanredna profesorica, a poslije obranjenog doktorata 1987. godine kao redovita profesorica.

Za svoj rad nagrađivana je brojnim priznanjima i odličjima, od kojih su najznačajniji: Goranov vijenac (2008.), Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića (2009.), Balint Vujkov Dida (2010.). Davne 1972. godine dodijeljena joj je Oktobarska nagrada Novog Sada.

Izvor: Hrvatska riječ (V. M.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima