„Srpsko-hrvatski memento“ u Beogradu

Objavljeno: 18.01.2018. Pregleda: 45

srpsko hrvatski mementoManifestacija pod nazivom Srpsko-hrvatski memento, koja okuplja pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj, održana je u subotu, 4. studenoga 2017., u Beogradu, u dvorani Općine Stari grad. Manifestaciju je organizirala Zajednica Hrvata Beograda Tin Ujević a ove godine partner im je bilo Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, podružnica iz Splita. Osnovna poruka Mementa, koji je održan šesti puta, jest promocija tolerancije, međusobnog poštovanja i uvažavanja.

Tijekom večeri izvedena su glazbena djela i prikazani filmovi u cilju predstavljanja kulturne baštine dvaju naroda – Srba i Hrvata. Uz žensku pjevačku skupinu SKD-a Prosvjeta iz Splita, u programu su nastupile i članice Ženske etno-pjevačke grupe Izvor Cetine, pjevačka skupina KUD-a Petrova gora – Kordun, klapa HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina te pjesnikinje Rada Bešlić i Milica Opačić. Prikazan je i dokumentarni film o manastiru Krupa u Dalmaciji koji ove godine obilježava sedam stoljeća od izgradnje, a prikazani su i ulomci iz dokumentarno-igranog filma o glasovitom svećeniku i stvaratelju Iliji Okrugiću Srijemcu. 

Prisutnima su se obratili i predsjednik ZHB-a Tin Ujević Stipe Ercegović i predsjednik SKD-a Prosvjeta iz Splita Momo Rusić, poslavši poruke koje upućuju na važnost tolerancije i međusobnog uvažavanja.  

Na kraju programa svi sudionici, skupa s publikom, otpjevali su pjesme Tiho noći i Ta divna splitska noć.  

„Srpsko-hrvatski memento važan je događaj, koji, istina, neće preokrenuti društvene tokove po pitanju srpsko-hrvatskih odnosa, niti će popraviti golem kvar nastao u devedesetim, niti loša sjećanja iz Drugog svjetskog rata. Ali smo načinili jedan pozitivni korak. Voljeli bismo da ovakvu praksu prate i političari. Općina Stari grad nam je besplatno ustupila svoju dvoranu, što nam puno znači“, kaže predsjednik ZHB-a Tin Ujević Stipe Ercegović, udruge koja ovih dana slavi svoju desetu obljetnicu.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima