Komemoracija povodom smrti Petka Vojnića Purčara održana u novosadskoj knjižnici

Objavljeno: 02.07.2017. Pregleda: 35

Petko komemoracija u NS knjizniciNakon Subotice, komemoracija povodom smrti nedavno preminulog književnika Petka Vojnića Purčara održana je i u Novom Sadu, u Gradskoj knjižnici, a u prisustvu obitelji, suradnika i prijatelja, kao i poštovatelja njegovih djela. Suorganizator komemoracije bilo je Društvo književnika Vojvodine.

Ovaj veliki autor romana, pripovjedaka, pjesama i drama živio je 78 godina i svojim je stvaralaštvom čitateljskoj publici ponudio i ostavio mnogo. O Petku su ovom prigodom govorili književnici Jovan Zivlak, Zoran Đerić i Franja Petrinović, kao i ravnatelj Gradske knjižnice Dragan Kojić.

Čovjek s velikim Č

Kako je Kojić istaknuo, Petko je bio multimedijalni umjetnik, dobitnik prestižne NIN-ove nagrade, ali i čovjek s velikim Č.

„Petko se nije vodio ideologijama, nije pripadao klanovima, a ipak bio je pripadnik povlaštenog kruga ličnosti koje su na čast našem voljenom gradu. On je svojom literaturom odužio dug zavičaju, a čitateljskoj publici je ponudio i jednu pomalo ironično obojenu sliku svijeta i junaka i njihovog lutanja između modernog života, tradicije i tragičnosti duše, ukazujući pri tome na punu svijest o tome da prisustvujemo prizorima promjena“, kazao je Kojić i dodao kako su Petko i njegova supruga Jasna Melvinger bili istinski prijatelji, kako njihovi, tako i Knjižnice.

Ispred vremena

Franja Petrinović je ukazao na književne paradokse koji navode na to da je Petko napravio jednu neobičnu, vrlo veliku kompoziciju i da je pisao korak ispred vremena, iako to mnogi nisu prepoznali.

„Petko je bio daleko ispred vremena kakva se onda proza pisala, jer se njegova proza sastoji od niza elemenata koja na kraju romana daje jednu savršenu konstrukciju i to na način kao netko tko je rastavio stvarnost i realnost koju živimo na parčiće, da bi na kraju čudesnim obrtom to ponovno sastavio u jedan novi svijet i sklop u kojem će progovoriti ono što su unutrašnja egzistencijalna pitanja i ono što je slika realnosti. Nije se libio da poseže gotovo za svim narativnim tehnikama i upotrebljavao ih je na jedan dostojanstven način. Bio je čovjek čuđenja. Uspio je ispričati ono što jeste ljudska sudbina kroz vrijeme, kroz povijest, uspio je na raznorazne načine dočarati ono što jeste ljudska priča“, zaključio je Petrinović i dodao kako misli da će se povijest književnosti vraćati Petku.

Novinar i intelektualac

Po riječima Jovana Zivlaka, Petko je bio zanimljiv i izuzetan novinar i intelektualac koji je bio naklonjen obraćati se umjetnicima. Zivlak je u negativnom kontekstu apostrofirao grad Novi Sad jer, kako kaže, ne poštuje svoje velike ljude i ne uzvraća im ono što zasluže, misleći na NIN-ovu nagradu koju je Vojnić Purčar dobio 1977. godine, a o čemu se malo zna.

Ulomke iz književnog stvaralaštva Vojnića Purčara čitao je dramski umjetnik Miodrag Petrović. Kako je na kraju naglasio Dragan Kojić, nakon smrti velikog književnika, najveća praznina ostaje kod njegove supruge Jasne, ali će plodni Petkov život biti nastavljen preko njegovih knjiga u knjižnicama te kroz sjećanje „na jednog finog, uljudnog i dobrog čovjeka“.

Izvor: Hrvatska riječ (K. Ivković Ivandekić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima