Koncert „Jelačića“ u Kapeli Gospe od Mira

Objavljeno: 08.10.2014. Pregleda: 47

Koncert Jelacic Kapela mira2014-1-mNalazeći se u prvoj godini trogodišnje proslave jubileja 300. obljetnice Tekijskog svetišta koja je posebnim kulturnim sadržajem posvećena opatu Iliji Okrugiću Srijemcu, zaslužnom obnovitelju tekijske crkve, poznatom književniku, dramaturgu, glazbeniku i povjesničaru, u organizaciji Biskupijskog svetišta Gospe Tekijske u Petrovaradinu i župe Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima, 27. rujna .2014. godine održan je u Kapeli Gospe od Mira svečani koncert pod nazivom „Nek ori Iliji Okrugiću u čast“.

Uvodnu riječ i pozdrav prisutnima na koncertu uputio je domaći župnik Marko Lončar. Te večeri u Kapeli Gospe od Mira u Srijemskim Karlovcima, Petar Pifat je kao voditelj svetišta na Tekijama vodio konferansu koncerta, prikazavši djelo i lik Ilije Okrugića Srijemca, koji u kratkim crtama prenosimo ovdje:

Koncert Jelacic Kapela mira2014-2-mSrijemski Karlovci su mjesto gdje mnogi posjetitelji dolaze vidjeti i diviti se: Patrijaršijskom dvoru, Sabornoj crkvi, crkvi Presvetog Trojstva, Kapeli Gospe od Mira. Srijemski Karlovci nisu samo poznati po Grožđebalu i dobrome vinu, već i po pjesniku Branku Radičeviću koji je napisao mnogobrojne pjesme. Ali, pored svega toga ne smijemo zaboraviti na onoga o kojemu ništa ne piše u turističkoj ponudi Srijemskih Karlovaca, onoga koji je suvremenik dobrim dijelom i Branka Radičevića. Mi ne smijemo zaboraviti na Iliju Okrugića Srijemca koji je rođen u Srijemskim Karlovcima i službovao 31 godinu u Petrovaradinu kao svećenik. U Petrovaradinu i Srijemskim Karlovcima se još uvijek njeguje duh poštivanja svojih predaka, velikana srijemskih, među kojima je jedan od najpoznatijih Ilija Okrugić Srijemac. To jeste razlog zašto su se okupili njegovi mnogobrojni štovatelji u Kapeli Mira, gdje su Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo 'Jelačić' iz Petrovaradina i zbor župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca svojim nastupom obnovili uspomene na Iliju Okrugića, te kroz njegove pjesme i kompozicije nastoje ih sačuvati od zaborava.“

Koncert Jelacic Kapela mira2014-3-mIlija Okrugić, najznamenitiji upravitelj svetišta na Tekijama u Petrovaradinu, ujedno i obnovitelj Tekijske crkve, plodni je hrvatski književnik, pjesnik, dramski spisatelj, povjesničar, poliglot (govorio sedam jezika), glazbenik, amater skladatelj (svirao: violinu, klavir, gitaru, tamburicu, citru). Napisao je mnogo napjeva, pjesama, koje se čuvaju u tradiciji orguljaša, a koji su zaslugom kompozitora Stanislava Prepreka zabilježeni. Prva godina jubileja 300 godina Tekijskog svetišta posvećena je sjećanju na djelo i lik Ilije Okrugića Srijemca, a među tim događanjima je u njegovu čast na početku ove godine prikazan i igrani film „Ilija Okrugić – Domovino slatko milovanje“ koji je snimila zajednica Hrvata iz Beograda „Tin Ujević“.

Ilija Okrugić je završio gimnaziju u Srijemskim Karlovcima i nakon toga upisao teologiju u Đakovu, gdje je bio prvi ređenik biskupa Strossmayera, 1850. godine. Kao kapelan i svećenik službovao je u mnogim mjestima u Srijemu, a gdje god je bio svećenik ostavljao je za sobom i mnoga nadahnuta glazbena djela. Tako se njegove pjesme (naročito božićne) i danas pjevaju u Slavoniji i Srijemu. Osim božićnih, skladao je i Marijanske pjesme u čast Tekijskoj Gospi od kojih jednu (Oj, tekijska Gospo sveta) nazivamo himnom Tekijskog svetišta. Osim duhovne glazbe pisao je i svjetovnu (narodnu) glazbu.

Koncert Jelacic Kapela mira2014-4-mNa koncertu u Kapeli Gospe od Mira, mješoviti zbor HKPD-a “Jelačić” je interpretirao sljedeće pjesme Ilije Okrugića: Slava Bogu, Spomeni se, Isuse, Bože moj i Za jedan časak radosti. Svjetovnu, narodnu glazbu Ilije Okrugića na koncertu u Kapeli Mira predstavio je zbor župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca. To su pjesme: Oj bosilje bilje, Oj djevojko brigo materina i Milkina kuća na kraju. Nakon njih nastupio je tamburaški orkestar sa svjetovnim pjesmama Ilije Okrugića: Milkina kuća i U našemu lijepo ti je Srijemu.

Na kraju koncerta, upravitelj Tekijskog svetišta, vlč. Stjepan Barišić obratio se u ime organizatora te istaknuo da će na kraju ove godine u svetištu na Tekijama, u okviru završetka prve godine proslave 300. obljetnice Svetišta biti organizirana i jedna književna večer posvećena Iliji Okrugiću Srijemcu, te već sada pozvao sve koji imaju smisla za poeziju i recitaciju, da se pridruže i da sve to bude zaokruženo sa Srijemom i djelom i likom Ilije Okrugića Srijemca.

Glazbena večer završena je pjesmom Nek' se ori, posvećenoj Majci Božjoj, koju su skupa izveli svi sudionici koncerta.

Tekst i fotografije: Tomislav Mađarević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima