Koncert tri foklorna ansambla u HKC-u „Bunjevačko kolo” u Subotici

Objavljeno: 05.03.2020. Pregleda: 49

3 u 1Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice redovito surađuje s drugim kulturno-umjetničkim društvima koja njeguju tradicijsku kulturu. Jedno od njih je i KUD Vuk Karadžić iz Temerina. Posredstvom ovoga KUD-a, u Srbiji je gostovao Folklorni ansambl Kamari iz mjesta Pastida na otoku Rodosu u Grčkoj. Grci su nastupili u Temerinu ali i u Subotici, u HKC-u Bunjevačko kolo, skupa s folklornim ansamblima spomenutog temerinskog KUD-a i ovdašnjeg hrvatskog Centra. 

Koncert u Subotici priređen u nedjelju, 9. veljače 2020. godine, bio je prilika da se na jednom mjestu vide plesovi i čuje glazba tri naroda – Grka, Srba i Hrvata.
Za folklorni ansambl iz Grčke, koji je osnovan 2007., ovo je prva inozemna turneja. Predstavili su se plesovima i glazbom s njihova otoka, ali i iz drugih krajeva Grčke. U rujnu svake godine se kod njih organizira festival na kojem je gostovao i KUD iz Temerina. Sada su bili u uzvratnom posjetu, a posebno ih je dojmilo gostoprimstvo ljudi u Srbiji.
Voditeljica Folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Senka Horvat ističe kako im svaka suradnja puno znači, te se nada da će suradnja i s ansamblom iz Grčke biti nastavljena. Također, bit će nastavljena i suradnja s temerinskim KUD-om Vuk Karadžić, koja već dobro funkcionira. Navodi to i Darko Stantić, voditelj njihova izvođačkog folklornog ansambla. 
„Bavimo se njegovanjem tradicije Srba, kao i nacionalnih manjina u Srbiji. Večeras smo izveli plesove iz Bačke i iz Bele Palanke. Imamo dobru suradnju s voditeljima ansambla u HKC-u Bunjevačko kolo te smo predložili da se koncert naših gostiju iz Grčke priredi i ovdje te da i HKC uključimo u ovu suradnju. Nadamo se da će ova trojna suradnja biti nastavljena”, kaže Darko Stantić.   
A ova kulturna razmjena, koju su sami akteri nazvali kao „tri u jedan”, nastavljena je već nakon koncerta, kada su gosti i domaćini, uz druženje, učili jedne druge svojim tradicijskim plesovima. 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima