Najnovija knjiga Ruže Silađev predstavljena u Zagrebu

Objavljeno: 12.03.2020. Pregleda: 35

facebook sanja vulicU okviru projekta suradnje s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Društvo hrvatskih književnika organizirali su predstavljanje najnovije knjige vojvođanske autorice Ruže Silađev Sonta u sjećanjima šokačkim. Riječ je o trećoj knjizi spomenute autorice koju je posvetila svojoj Sonti, a nakon knjiga Divani iz Sonte i Šokica pripovida, koje se također ubrajaju u djela sakupljene hrvatske narodne baštine. 

Predstavljanje je upriličeno u utorak, 18. veljače, u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu. Pozdravni govor održao je predsjednik DHK-a mr. sc. Đuro Vidmarović pri čemu se posebno osvrnuo na doprinos vojvođanskih Hrvata, napose onih šokačkih, obogaćivanju ukupne književne i kulturne baštine hrvatskoga naroda. U okviru toga doprinosa istaknuo je i književni rad Ruže Silađev, koja posvećeno piše o Sonti, svome zavičaju, čuvajući šokačku rič, običaje i prošlost. 
Priređivačica knjige prof. dr. sc. Sanja Vulić se osvrnula na stvaralaštvo Ruže Silađev u okvirima uporabe i čuvanja govora šokačkih Hrvata, što i ne čudi jer su Divani iz Sonte ove autorice prva ikada objavljena knjiga na ikavici Šokaca s vojvođanske obale Dunava. 
Autorica Ruža Silađev govorila je o svome stvaralaštvu a tijekom predstavljanja čitala je i ulomke iz svoje najnovije knjige. 

Izvor: Hrvatska riječ (I. A. P.)

Obaveštenje o kolačićima