Koncert u povodu jubileja tri desetljeća „Zlatnih klasova“

Objavljeno: 18.03.2014. Pregleda: 37

Zlatni klasovi2014-1Dječji katedralni zbor subotičke stolne bazilike sv. Terezije Avilske „Zlatni klasovi“ je cjelovečernjim koncertom upriličenim subotu, 1. ožujka 2014. godine, obilježio 30 godina postojanja i djelovanja. Zbor „Zlatni klasovi“ osnovala je s. Mirjam Pandžić 1984. godine i vodila ga sve do 2012. godine. Od rujna 2012. godine s djecom radi Miroslav Stantić, zborovođa i orguljaš subotičke katedrale. Zbor redovito sudjeluje na liturgijskim slavljima u subotičkoj katedrali, na smotri dječjih zborova „Zlatna harfa“, te u okviru božićnih i uskrsnih koncerata u subotičkoj katedrali. Danas je u zboru tridesetero djece, uglavnom vjeroučenika župe sv. Terezije u Subotici, ali i drugih gradskih župa, koja se redovito okupljaju na zajedničkim probama.

Uz slavljenički zbor nastupili su učenici Muzičke škole iz Subotice, članovi katedralnog dječjeg zbora: Aleksandar Rukavina na harmonici, Lucija Vukov na flauti, te sestre Kristina i Leona Matković na klaviru, kao i juniorski sastav Subotičkog tamburaškog orkestra, koji je pripremio Stipan Jaramazović.

Zbor je u nekoliko točaka na orguljama pratio vlč. Dragan Muharem, a zborom i orkestrom dirigirao je Miroslav Stantić. Na koncertu je zbor izveo skladbe koje su bile na repertoaru u trideset godina djelovanja, te su izvedene duhovne i liturgijske skladbe, ali i neke svjetovne skladbe hrvatskih skladatelja koje je ovaj zbor izvodio na raznim priredbama. Tako su izvedene skladbe subotičkog skladatelja Albe Vidakovića, o. Ive Perana, o. Anđelka Milanovića, Šime Marovića, Maria Nardelija, o. Ivana Glibotića, s. Lujze Kozinović, Božidara Širole, Zdenke Kočonde, te stranih G. F. Handla, L. Andersona i dr.

Na kraju koncerta riječi pohvale i zahvale izvođačima, kao i roditeljima koji redovito dovode djecu na probe, uputio je katedralni župnik mons. Stjepan Beretić, koji je rekao da je izuzetno ponosan što katedrala ima ovakav dječji zbor i da se s njime mogu ponositi i cijeli grad i Biskupija.

Sutradan, u nedjelju 2. ožujka, svečanim misnim slavljem u katedrali sv. Terezije dječji zbor „Zlatni klasovi“, uz pomoć juniorskog sastava Subotičkog tamburaškog orkestra, zahvalio je Gospodinu za 30 godina svoga djelovanja.

Tekst i fotografija: Ž. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima