Koncert zborova u okviru „Dana Bača – dana europske baštine“

Objavljeno: 13.10.2017. Pregleda: 46

koncert zborova u BacuU okviru ovogodišnjih Dana Bača – dana europske baštine, publika je imala rijetku priliku sudjelovati u glazbenoj priredbi, i to pod svodovima starodrevne franjevačke crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Zvukove građevinskih radova, kojima je franjevački samostan okupiran ovih mjeseci, u jeku njegove obnove, privremeno su zamijenili glasovi članica i članova udruženih bačkih zborova – Gradskog zbora Neven i Komornog zbora Santa Maria, koji je zbor domaćin u ovoj crkvi.

Zborovima je ravnao mladi bački glazbenik i pedagog David Bertran, profesor Srednje glazbene škole Stevan Hristić u Bačkoj Palanci, koji ove zborove vodi od njihovog osnutka. Njihovi gosti bile su članice zbora Res miranda iz Novog Sada, kojim je ravnala diplomirana glazbena pedagoginja Dunja Huzjan.

„Slušatelji, koji su na ovom koncertu sve brojniji, jer je on redoviti dio Dana Bača, uživaju u duhovnoj glazbi. Predstavili smo im katoličke i pravoslavne liturgijske pjesme, kao i duhovne šansone, na različitim jezicima, različitih autora i iz različitih epoha. Ovo je 13. koncert duhovne glazbe organiziran ovim povodom. Zborovi kojim ravnam izveli su šest, a zbor kolegice Huzjan pet pjesama“, kaže David Betran. Završetak i vrhunac koncerta bio je rezerviran za popularno Handelovo djelo Dolazak kraljice od Sabe, koje je Bertran izveo na baroknim orguljama franjevačke crkve.

Mladi komorni zbor iz Novog Sada i nešto stariji zaljubljenici zbornog pjevanja iz Bača idealna su glazbena kombinacija. Dvoje zborovođa povezuje i činjenica da su angažirani kao orguljaši u crkvi Imena Marijina u Novom Sadu. S druge strane, bački zborovi vrlo intenzivno nastupaju, kako na liturgijskim slavljima, tako i na svečanostima i natjecanjima. Tako su glazbeno animirali misu na hrvatskom jeziku tijekom ovogodišnjeg proštenja u Doroslovu, pjevali himnu Srbije i Odu radosti na otvaranju ovogodišnjih Dana Bača, a trenutačno se spremaju za nastupe u Njemačkoj.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima