Održan 86. „Grožđebal“ u Sonti

Objavljeno: 13.10.2017. Pregleda: 53

Grozdjebal u Sonti sl.2Tijekom prvog jesenskog vikenda u Sonti je, u organizaciji OKUD-a Ivo Lola Ribar, 86. put održana trodnevna manifestacija u slavu grožđa, mladoga vina i jeseni, Grožđebal 2017. Program je započeo u petak, koncertom dječjih folklornih skupina iz Sombora, Stapara, Lalića i Sonte, te s dvije kazališne predstave: Smiješna bajka u izvedi CEKOS-a i Nestvarna stvarnost u izvedbi dramske trupe Čika Savo Škobić iz Sonte.

U subotu je u prostorijama mjesne knjižnice i čitaonice otvorena izložba narodnih nošnji i rukotvorina, a u velikoj dvorani Doma kulture u plesno-glazbenoj večeri nastupile su gošće iz Sombora, Vukovara i Grozdjebal u Sonti sl.1Odžaka. Tijekom nedjeljnog poslijepodneva održan je najatraktivniji dio manifestacije. U defileu ulicama sela prošli su okićeni jahači i zaprege sa sudionicima odjevenim u narodne nošnje. Povorka se zaustavljala na nekoliko raskrižja, na kojima se plesalo i pjevalo, a u kolu i pismi sudionicima se priključivao i veliki broj gledatelja. Na ljetnoj pozornici Doma kulture prikazana je Šokačka svadba s pučkim veseljem i simboličkim vjenčanjem kneza, devetnaestogodišnjeg veterinarskog tehničara Denisa Klecina i knjeginje, sedamnaestogodišnje učenice Srednje tehničke škole u Apatinu Dijane Mihaljev. Poštujući stare običaje, veseli svatovi su se poslije vjenčanja uputili u crkvu svetog Lovre, gdje je sonćanski župnik vlč. Josip Kujundžić blagoslovio „zvono“ sačinjeno od grožđa.

U završnoj priredbi, održanoj u velikoj dvorani Doma kulture sudjelovali su OKUD Mladost iz Subotice, SKUD Jovan Lazić iz Belog Маnastira, te КРZН-a Šоkadiја, TS Sоnćаnski Bisеri i OKUD-a Ivo Lola Ribar iz Sоnte. U ime lokalne uprave domaćine je pozdravio i poželio im još puno uspjeha u radu pomoćnik predsjednika Općine Apatin Jevto Milojević. Do ove godine blagoslovljeno „zvono“ grožđa tradicionalno se uručivalo predstavniku lokalne uprave. Sada je napravljen presedan, pa je ta čast pripala članu UO organizatora Đuri Grubješiću, za do sada nezabilježenu obljetnicu, 50 godina aktivnog sudjelovanja u organizaciji Grožđebala.

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima