Koncerti zborskog prijateljstva u Rumi

Objavljeno: 22.10.2019. Pregleda: 34

pevačko društvo rumaKoncerti zborskog prijateljstva održani su 20. i 21. rujna 2019. godine u Rumi. Tijekom dvije večeri Rumljanima su se predstavili zborovi iz Hrvatske i Srbije: Srpsko pevačko društvo u Rumi i riječki komorni zbor Val. Prvoga dana u župnoj crkvi Uzvišenja svetog Križa na programu je bio koncert duhovne glazbe, a u subotu, 22. rujna, u atriju Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi zborovi su se predstavili bogatim repertoarom popularne klasične i tradicionalne muzike. Susreti zborova iz Hrvatske i Srbije nastavak su suradnje započete prije dvije godine u Tuzli, a najavljeno je i proširivanje suradnje u drugim sferama kulturnog života.

 

Dragi gosti

Riječki komorni zbor Val je osnovan 2012. godine. Svake godine organizira nekoliko samostalnih i prijateljskih koncerata, a ove godine su odlučili posjetiti Rumu. Rado se odazivaju sudjelovati u humanitarnim akcijama i koncertima, te na festivalima i zborskim natjecanjima. Tijekom dosadašnjeg djelovanja zbor je osvojio više nagrada. Njihov repertoar čine domaće i strane umjetničke kompozicije svih stilskih razdoblja, obrade popularne i narodne muzike, te gospeli. Njeguju kulturnu baštinu svoga kraja.
„Poznanstvo i prijateljstvo s Rumljanima rodilo se 2017. u Tuzli, kada smo zajedno sudjelovali na zborskom prvenstvu. Tamo smo odlučili da ćemo nastaviti suradnju. Dvije godine kasnije desilo se ovo prekrasno druženje i prijateljstvo kroz pjesmu. Izuzetno nam je drago što smo ovdje“, istaknula je umjetnička voditeljica riječkog zbora Doris Kovačić.
Riječkom zboru ovo nije prvo predstavljanje u Srbiji. Prošle godine su bili gosti HKC-a Beograd, te su u Beogradu održali božićni koncert. I ove godine će ponovno biti gosti u Beogradu.
„Mislim da je glazba umjetnost koja ruši sve granice i prepreke, ali i negativne emocije koje bi se možda očekivale. Suradnja stvara dobre odnose i prijateljstva i mi se nadamo da će se ona proširiti i na neke druge sfere“, dodala je Kovačić.

Poruke prijateljstva

Srpsko pevačko društvo u Rumi osnovano je 1862. godine kao četvrto društvo takve orijentacije u srpskom narodu. Tijekom svih proteklih godina zbor je sudjelovao na mnogim manifestacijama, koncertima, festivalima, natjecanjima i osvojio brojne nagrade.
„Zaista smo uživali u izvedbi kompozicija naših prijatelja iz Rijeke, te u izvedbi našeg zbora iz Rume. Sveukupne emocije su jake i prelijepe. Poruka koju zajedno s našim prijateljima iz Rijeke šaljemo iz Rume jest da umjetnost prelazi sve granice. U muzici nije važno koje smo nacionalnosti, bitno je da svi razumijemo muziku i note, da uživamo u tome i da to publika prepozna“, navodi dirigentica pjevačkog društva iz Rume Zorka Uhrik.
Duhovno nadahnuće

Kulturni događaj ovakve vrste prvi put se održava u župnoj crkvi u Rumi, za vrijeme mandata aktualnog župnika vlč. Ivice Čatića.
„Mislim da je danas duhovnost deficitarna ‘roba’ i drago mi je da su oba zbora lijepo iznijela duhovni program. Drago mi je da neki zborovi njeguju duhovnu muziku. Muzika je nešto duboko, ljudsko i božansko. Ona čovjeka nadahnjuje. To se moglo vidjeti na licima prisutnih ljudi, po pljesku i njihovom oduševljenju“, kaže župnik Čatić.
Napominje kako je ta župa uvijek otvorena za ovakve događaje, čemu bi pridonijela i restauracija orgulja u crkvi za što postoje obećanja: „To bi bila još jedna duhovna ponuda i jedno kulturno bogatstvo za Rumu. Za sada je to samo moja želja, a vidjet ćemo hoće li biti realizacije“.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima