Koncertna večer Subotičkog tamburaškog orkestra

Objavljeno: 30.06.2013. Pregleda: 47

KoncertSTO2013-1Subotički tamburaški orkestar priredio je 24. lipnja 2013. godine nezaboravnu koncertnu večer provodeći publiku svojim brižljivo biranim repertoarom kroz narodne pjesme iz spleta pod nazivom „Vojvodinom ravnom“, klasična glazbena djela, i kompozicije kojima se predstavio na XXXVI. međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, te osvojio najviše priznanje – zlatnu plaketu. Jedna od izvedenih pjesama sa spomenutog festivala zove se „Šećer na kraju“, ali se može reći da je užitak „šećera“ trajao tijekom cijelog koncerta, što je publika iskazivala mnoštvom aplauza i čestitki.

Članovi orkestra svih generacija imali su od jesenas niz koncerata - božićne, uskršnje, u Lemešu, Vinkovcima, Osijeku, Somboru, ovog mjeseca u Slavonskom Brodu, te je prikaz stvaralaštva orkestra na koncertu za subotičku publiku bio toplo pozdravljen, uz brojne čestitke za upravo osvojeno priznanje na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku. Festival je održan od 10. do 12. svibnja u Osijeku, Somboru i Vukovaru, gdje su svi sudionici izvodili jednu obveznu kompoziciju, potom kompoziciju s popisa preporučenih, jednu po slobodnom izboru i jednu festivalsku pjesmu. U kategoriji seniorskih orkestara Subotički tamburaški orkestar osvojio je 98 od 100 mogućih bodova i time ponio zlatnu plaketu.

KoncertSTO2013-2Natjecateljske skladbe izvedene su i na ovom koncertu u Subotici, na veliko zadovoljstvo publike. To su „Šećer na kraju“ Ivana Potočnika, „Instrumentalne preobrazbe hrvatske pučke pjesme“ Igora Kuljerića, „Koncert za basprim i orkestar a mol, I. stavak“ dr. Josipa Andrića (instrumentalni solist Ivan Jaramazović) i „Modre zore“ Nele Skenderović u izvođenju vokalne solistice Antonije Piuković, s jednog od prvoodržanog subotičkog Festivala bunjevački pisama.

U izjavi za „Hrvatsku riječ“ uoči koncerta, voditelj Subotičkog tamburaškog orkestra Stipan Jaramazović podsjetio je na dugogodišnje i stalno sudjelovanje orkestra na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku još od osnivanja 60-tih godina, sve do 1989. godine. Povratak ovom natjecateljskom programu nakon više od dva desetljeća donio je ponovno veliko priznanje.

KoncertSTO2013-3Osim pripremljenih kompozicija za festival, Subotički je tamburaški orkestar na koncertu u ponedjeljak prikazao i druga djela koja su u proteklom razdoblju pripremali, pod dirigentskim vodstvom Marijane Marki: „Završno kolo iz opere ‘Ero s onoga svijeta’“, „Romansa“ Čajkovskog, Mozartovu uvertiru za operu „Figarov pir“, „Igru komedijaša“ iz opere „Prodana nevjesta“ i druge. Djela koja su prava rijetkost u tamburaškoj izvedbi. Još jedan uspješan nastup čuvenog orkestra i večer za pamćenje!

Tekst i fotografije: K. Korponaić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima