Korizmena tribina „Radio Marije“

Objavljeno: 10.05.2019. Pregleda: 31

Radio MarijaU nedjelju, 7. travnja 2019. godine, održana je korizmena tribina Radio Marije u Pastoralnom centru Augustinianum u Subotici. O temi Ne uvedi nas u napast, nego nas izbavi od zloga govorio je karmelićanin iz Sombora o. Alen Mažić. Svaka tribina Radio Marije ujedno je i promocija ovoga jedinog katoličkog radija u Srbiji, a ovoga puta je o stanju nakon kampanje Borba za spas uredništva na hrvatskom jeziku Radio Marije govorio direktor i glavni i odgovorni urednik programa mons. dr. Andrija Anišić.

 

 

Foto: Radio Marija Srbije

On je izvijestio slušatelje tribine o tome da je, nakon što je Svjetska obitelj Radio Marije obustavila financiranje radija u dosadašnjem obliku, smanjena produkcija programa. Moderator večeri Matiša Dulić potom je najavio predsjednika Udruge Marija Dražena Marića koji je pojasnio stav Svjetske obitelji da se Radio Marija treba osamostaliti, te izrazio nadu i vjeru da će ovaj radio opstati unatoč financijskim poteškoćama.

Predavač Alen Mažić započeo je izlaganje pojašnjenjem teme koja je zapravo posljednji dio molitve Oče naš. Bog nikoga ne može napastvovati, a Katekizam katoličke crkve predlaže i jasnije prijevode poput ne dopusti nam unići u napast ili ne dopusti da podlegnemo napasti. On je predočio činjenicu da je borba protiv zla stanje u kojem se Crkva nalazi od početka. Bitno je pitanje kako prepoznati zlo i kako se oduprijeti napasti. Ponajprije, potrebno je biti svjestan postojanja duhovne stvarnosti, prostora u kome obitavaju dobri i loši duhovi, tj. anđeli. Đavao je stvor, dakle nije Božja suprotnost i postoji samo zato što to Bog dopušta radi većeg dobra, naglasio je Mažić. U daljem izlaganju on je, držeći se Biblije, naveo nekoliko demonskih znakova. Djelovanje zla se može vidjeti po težnji da se želi raspršiti, podijeliti, dok je Božje djelovanje spajanje, zajedništvo. Drugi znak demonskoga je optuživanje, a nasuprot tomu Duh sveti je onaj koji osnažuje. Biblija zove đavla i ocem laži, a Bog je istina, rasvjetljenje, svjetlo. Uz pomoć Duha Svetoga kršćani razlučuju istinu od laži. Četvrti znak zlih sila je kultura smrti, dok je Bog život. Napasti mračnih sila koje se miješaju u naš život su i izgubiti Krista iz središta pažnje ili kada prioriteta postane uspjeh u osobnim ciljevima. Posljedica toga je uljuljanost, duhovna lijenost, zaspalost. Također, kršćani su u iskušenju isključiti se iz javnog svjedočenja vjere i ostati u okvirima privatne pobožnosti. U ovoj borbi protiv zla kršćanima su na raspolaganju duhovna oružja Crkve – euharistija, sakramenti, sveci, ispovijed, molitva, Božja riječ, međutim, katolici ih zaboravljaju koristiti, rekao je Mažić.
Nakon predavanja uslijedila su i pitanja, potom je djelatnik Radio Marije Dario Marton najavio hodočašće u Međugorje u organizaciji Radija u svibnju i predstavio mogućnost slušanja Radio Marije putem mobilne aplikacije. Za sve sudionike tribine volonteri su pripremili dar – uskršnje jaje sa simbolima Radio Marije, a nakon tribine uslijedio je prigodni agape.

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima