U Subotici predstavljena knjiga Laze Vojnić Hajduka „Dužijanca – s nama i u nama“

Objavljeno: 10.05.2019. Pregleda: 40

knjiga lazo VHPedeset godina sudjelovanja u radu i organizaciji subotičke Dužijance Lazo Vojnić Hajduk obilježio je svojom novom knjigom pod nazivom Dužijanca – s nama i u nama. Četvrta je to knjiga ovoga autora o ovoj žetvenoj svetkovini bunjevačkih Hrvata. Knjiga je predstavljena prošloga tjedna u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici. O knjizi su, uz autora, govorili msgr. dr. Andrija Anišić, u ime nakladnika Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca te novinar Zlatko Romić.

 

 

Foto: facebook stranica Dužijanca

Dužijanca – s nama i u nama predstavlja plod istraživanja i promišljanja autora, koji na studiozan način bilježi sve relevantne činjenice iz povijesti Dužijance, počevši od obiteljske pa sve do manifestacije koju danas organizira istoimena udruga. Osobita vrijednost ove knjige je u tome što ju je pisao očevidac velikog broja događaja vezanih za tu manifestaciju, a koji su u rukopisu našli mjesta.

Osvijetljena prošlost

Autor je ovom prigodom istaknuo kako se o Dužijanci u posljednjih desetak godina piše nešto više. Ali, kako upozorava, bibliografije nema, i istraživači odustaju.
„Iako ne spadam među literarne erudite, odlučio sam pisati o Dužijanci onako kako jest, što sam vidio, i što mislim da je važno za zapisati. Da imamo zabilješke i svjedočanstvo o tome da se i u našoj sredini događaju ozbiljne i velike stvari“, naveo je Vojnić Hajduk.
Vojnić Hajduk je jedini od pojedinaca dobitnik jedne od četiri statue risara, koju mu je UBH Dužijanca dodijelila prošle godine za neprocjenjiv doprinos u organiziranju i napretku Dužijance, podsjetio je msgr. dr. Andrija Anišić, predsjednik te udruge.
„Svi koji poznajemo Lazu i svi koji smo s njim radili i radimo u Dužijanci lako ćemo prepoznati ono što je stvarno njegovo u ovoj knjizi. To je već duboko utkano u sve ono što Dužijanca danas jest. Drago mi je što je naša Udruga, uz pomoć dobročinitelja, smogla snage objaviti ovakvu jednu knjigu, koja će svim prijateljima Dužijance osvijetliti njezinu prošlost i biti putokaz k njezinoj budućnosti, jer samo ono što se dobro poznaje može se pravo voljeti i poštivati“, rekao je msgr. dr. Anišić.

Mogućnost polemike

Po riječima Zlatka Romića, u knjizi je zamjetan jak autorski pečat i nameće se u vidu stajališta i impresija o Dužijanci, utemeljenih dakako na činjenicama. Knjiga otvara mnogo pitanja, nudi dijalog, raspravu i mogućnost polemike.
Uz veliku ljubav, Lazo Vojnić Hajduk o Dužijanci piše i s dosta kritičkog tona, što se proteže diljem cijele knjige, ukazuje Romić.
„Jedan od najjačih stavova, koji u knjizi potiče na razmišljanje, dijalog i raspravu, a iz koga će uslijediti i neskrivena kritika na račun vodećih institucija hrvatske zajednice, svakako je onaj o uplitanju politike u kulturu. Pravo je pitanje treba li se politika miješati u kulturu i koje bi trebalo biti njezino realno mjesto u tomu odnosu? Tko misli da će politikom održati Dužijancu i njezino nacionalno bogatstvo, na pogrešnom je putu, veli autor, na početku poglavlja o 1993. godini, kada je postao predsjednikom Organizacijskog odbora ove manifestacije“, istaknuo je Romić.
Fotografije objavljene u knjizi prikupili su Marinko Piuković, Ljudevit Vujković Lamić i Lazo Vojnić Hajduk. Dizajn naslovnice izradila je Jelena Ademi. Knjiga ima 194 stranice, a tiskana je u 300 primjeraka.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Jurić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima