„Kraljice” na blagdan Duhova u Tavankutu

Objavljeno: 01.07.2020. Pregleda: 35

gubec kraljiceČlanovi folklornog odjela Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta dva mjeseca za vrijeme pandemije koronavirusa nisu imali aktivnosti u društvu. Početkom svibnja članovi su se počeli okupljati na pjevačke probe, gdje se iskoristila prilika uvježbavanja kraljičkih pjesama. 

Na blagdan Duhova (Dova), kraljice, skupina od osam cura i dva pastira, na velikoj su misi u mjesnoj crkvi Presvetog Srca Isusova, ljeljanjem pozdravili vjernike, te sudjelovale na misi. Nakon mise pjevale su kraljičke pjesme ispred crkve. U popodnevnim satima na sam blagdan kraljice su pjevale po selu gdje su obišle nekoliko obitelji kojima su donijele blagoslov i radost ovoga proljetnog blagdana. 
Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec kroz odjel za očuvanje bunjevačkih običaja te kroz projekt Tradicija koja živi, osim drugih običaja kroz godinu, nastoji održati živim i običaj kraljica, koji se vezuje uz blagdan Duhova. Ova praksa datira još iz šezdesetih godina prošloga stoljeća, kada su pokretačice održavanja ovog običaja bile Anica Balažević i Marga Stipić, koje su okupljale djevojčice, podučavale ih kraljičkim pismama i izrađivale za njih kraljičke krune. Današnji članovi s ponosom održavaju ovaj običaj, a Darko Prćić, voditelj folklorne skupine potiče mlade da u njemu aktivno sudjeluju. 

Izvor: Hrvatska riječ (I. D. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima