Kraljice u župi sv. Roka i u Tavankutu

Objavljeno: 14.06.2018. Pregleda: 33

Kraljice sl.2Župa sv. Roka i ove godine je na blagdan Duhova imala svoje Kraljice, običaj koji živi na ovim prostorima već dugi niz godina. Kraljice su sudjelovale na svetoj misi, a nakon toga su obilazile obitelji i ljeljale. Odjevene u šling, s kraljičkim kapama na glavi, predvođene pastirom, donosile su radost blagdana. Kraljice je pripremila i uvježbala s. Silvana Milan.

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, osim mnogih drugih običaja, nastoji održati živim i običaj Kraljica, koji se vezuje uz blagdan Duhova, i to organizirano još od šezdesetih godina prošloga stoljeća kada suKraljice sl.1 pokretačice održavanja ovog običaja bile Anica Balažević i Marga Stipić, koje su okupljale djevojčice i izrađivale prigodne krune. Današnji članovi s ponosom održavaju ovaj običaj. Voditelj srednje folklorne grupe Darko Prćić potiče mlade na sudjelovanje i u ovome običaju.
Kraljice se u prijepodnevnim satima spremaju i sudjeluju na nedjeljnoj misi, nakon koje pjevaju ispred crkve, za što bivaju često nagrađene i novčanim prilogom. Župljani koji rado primaju Kraljice u svoj dom u poslijepodnevnim satima smatraju kako one donose blagoslov obitelji. Tijekom cijeloga popodneva na blagdan Duhova Tavankutom su se čule kraljičke pjesme.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V. / I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima