KUD Hrvata „Bodrog“ u projektu Hrvatske matice iseljenika

Objavljeno: 07.06.2018. Pregleda: 35

Bodrog djeca igraKUD Hrvata Bodrog iz Monoštora može se pohvaliti brojnom dječjom folklornom skupinom, a upravo ovi najmlađi članovi Bodrogove obitelji dio su projekta Hrvatske matice iseljenika Igračka u srcu. A s obzirom na njihov uzrast, jer neki od njih još nisu ni stasali za školu, dječje igre itekako im pristaju. Naravno, uz šokačku nošnju.

Razigrani mališani

Milica Šarković tek je stasala za školsku klupu i učenica je prvog razreda hrvatskog odjela. Pored školskih obveza stiže i na folklor.
„Volim folklor jer tu ima puno drugara i svašta učimo. Baš mi se sviđaju igre koje smo naučili, a najviše ide maca oko tebe“, kaže Milica.
Godinu dana od Milice starija je Ana Kusturin, ali već ima dvogodišnji staž u folkloru.
„Ima nas na folkloru dvadesetak. Meni se od svih igara koje smo naučili sviđa ide maca oko tebe. Volim i oblačiti šokačku nošnju, a u tome mi pomaže mama“, kaže Ana.
Marko Brdar također se može pohvaliti da je već dvije godine aktivan član Bodrogove dječje skupine. Bez razmišljanja odgovara da mu se najviše sviđa kada oblače šokačku nošnju.
„Najviše volim kad obučem prsluk i stavim šešir“, kaže Marko i dodaje da je sve dosadašnje nastupe odradio bez treme, a kada dobiju pljesak, što drugo nego se raduje.
Ako je suditi po razgovoru koji je vodio s nama, tremu nema ni sedmogodišnji Mio Ivakić. Objasnio nam je da voli folklor, da ga je prvim koracima naučila baka, a mama mu pomaže u oblačenju nošnje. Anja Šeremešić je također poželjela s nama podijeliti svoje dvogodišnje iskustvo u Bodrogu.
„Naučili smo vrapčiću, vrapčiću, ide maca oko tebe, erberečke, brojalice“, kaže Anja.
Među najmlađim Bodrogovim članovima je Vanja Zetović. Podjednako uspješno barata i u pčelinjaku i na pozornici, a samo joj je šest godina. Iščekuje početak škole, ali kaže bit će i onda vremena i za pčele i za folklor. Ovo je samo dio najmlađe Bodrogove obitelji. Slične su i priče drugih mališana. A svi oni vrijedno su učili stare dječje igre iz Monoštora kako bi se što bolje predstavili u projektu čiji su dio.

Brojalice i guščice

Međunarodni projekt Igračka u srcu projekt je Hrvatske matice iseljenika koja surađuje s Hrvatskom školom u Bostonu. Voditeljica dječje folklorne skupine Bodroga Sonja Periškić, koja je u pozitivnom smislu i krivac što su monoštorska djeca dio ove priče, pojašnjava da su u realizaciju uključene hrvatske škole i udruge kako iz Hrvatske tako i iz dijaspore.

Promocija hrvatske kulture i tradicije

Hrvatska matica iseljenika, u suradnji s Hrvatskom školom – Boston (SAD) i Zakladom za hrvatske studije (Sidney, Australija) pokrenula je multimedijalni projekt Igračka u srcu, inspiriran hrvatskom tradicijskom kulturom. To je projekt međunarodne kulturne suradnje s hrvatskim školama, hrvatskim katoličkim misijama i drugim relevantnim institucijama izvan RH s ciljem poticanja i razvoja kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture te njegovanje hrvatskoga jezika.
„Cijela priča je zamišljena tako da djeca kroz igračke i dječje igre uče o svojoj tradicijskoj kulturi na jedan njima razumljiv i prihvatljiv način. To što smo mi postali dio projekta slučajnost je koja se dogodila tijekom jednog znanstvenog skupa u Hrvatskoj matici iseljenika. Dopredsjednica KUD-a Hrvata Bodrog Anita Đipanov-Marijanović na tom skupu izložila je moj diplomski rad čija su tema upravo bile dječje igre iz Monoštora. Tema je zainteresirala uposlenike u Hrvatskoj matici iseljenika, koji su nas pozvali da se priključimo projektu. Naše sudjelovanje podrazumijeva video prikaz starih dječjih igara i izradu tradicionalnih igračaka, što će raditi djeca u našoj školi“, kaže Periškić.
Njen diplomski rad koji je radila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu bavi se dječjim igrama iz razdoblja XX. stoljeća.
„Uglavnom su se djeca igrala na sokaku. Po mom sudu djeca su se tada bolje razvijala i fizički i psihički i socijalno, jer su to bile grupne igre koje su razvijale komunikaciju, orijentaciju u prostoru. Sve ono što današnjoj djeci nedostaje. Upravo jedan od ciljeva mog istraživanja bio je da pokažem da je rani odgoj kroz igru važan za razvoj djece. Tako smo i okupili djecu u našem KUD-u i krenuli s oživljavanjem starih monoštorskih dječjih igara“, kaže Periškić.
A djeca u Monoštoru nekada su se igrala brojalica, guščica, skače vrabac u kolo, ide maca oko tebe, erberečke... Neke od tih igara mališani su znali, ali za guščice i erberečke i neke od brojalica prvi su puta čuli u Bodrogu. I ne samo da su čuli već su ih i naučili. A kako se to igraju monoštorska djeca, vidjet će se i dalje od Monoštora, jer će dječje igre iz Monoštora biti dio multimedijalne prezentacije koja će biti dostupna Hrvatima i njihovoj djeci, ma gdje živjeli.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima