Otvorena izložba slika s kolonije „Stipan Šabić 2017.“

Objavljeno: 07.06.2018. Pregleda: 29

izlozba s kolinije Stipan Sabic 2017S namjerom da sačuva sjećanje na subotičkog pedagoga i likovnog umjetnika Stipana Šabića (1928.-2003.), Hrvatska likovna udruga Croart iz Subotice od 2011. organizira međunarodnu umjetničku koloniju koja nosi njegovo ime. Prošle je godine održan sedmi saziv te kolonije a nastala djela mogu se pogledati na izložbi koja je do 28. srpnja otvorena u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Izloženo je 26 slika 13 umjetnika iz Srbije, Hrvatske, BiH, Mađarske, Rumunjske i Austrije. U pitanju su djela različite tematike, stilskih pristupa, te tehnika realizacije.

Kako je istaknuto u povodu otvorenja izložbe, umjetnička kolonija Stipan Šabić postala je prepoznatljivo i dragocjeno mjesto susretanja stvaralaca. Time je, kako je otvarajući izložbu ocijenio akademski slikar i kustos Suvremene galerije Subotica Miroslav Jovančić, opravdala i jednu od svrha svojega postojanja – čuvanje spomena na Stipana Šabića. Jovančić je dodao i kako nam u današnje vrijeme, kada smo pretrpani obvezama, nedostaje upravo više ovakvih susretanja i komunikacije.
Predsjednik Croart-a Josip Horvat zahvalio je svima koji su pomogli organizaciju lanjske kolonije te najavio kako će ovogodišnji saziv biti održan u drugoj polovici kolovoza, također na Paliću. U programu otvorenja sudjelovali su Tamburaški ansambl HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice pod ravnanjem Mire Temunović i recitator Luka Ješić.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima