KUD „Žumberčani“ iz Zagreba gostovali u Starčevu

Objavljeno: 10.06.2012. Pregleda: 40

zumbercani u starcevu2012Članovi KUD-a „Žumberčani" iz Zagreba nastupili su u Domu kulture u banatdskom mjestu Starčevo, 26. svibnja 2012. godine. Tradicionalne pjesme žumberačkog kraja bile su na repertoaru prvog dijela koncerta u izvedbi tridesetak članica zbora u tradicijskom žumberačkom ruhu, a uz pratnju tamburaškog sastava pod ravnanjem Božidara Ugrine, koji je zadivio publiku sviranjem harmonike.

Sudionice su Starčevcima prikazale plesove iz okolice Samobora, a Zagrepčanka, članica KUD-a podrijetlom Starčevka, Roza Lukačić (rođ. Orešković) zahvalila je svojim Starčevcima na ukazanom gostoprimstvu.

Uslijedile su svima znane starogradske pjesme, od nezaobilaznih vojvođanskih hitova, preko pjesama iz Hrvatskog zagorja, pa sve do dalmatinskih balada i pjesama. Kraj nastupa obilježila je pjesma koja je postala svojevrsnom himnom Žumberka „Divan je Žumberak kraj", poslije čega su sudionice od organizatorice, djelatnice Doma kulture u Starčevu, Sandre Kovačević dobile na dar prekrasni cvjetni aranžman.

Ravnatelj Doma kulture u Starčevu je na samom kraju manifestacije zahvalio svima koji su pomogli da organizacija koncerta prođe u najboljem redu i izrazio želju za nastavkom suradnje s KUD-om „Žumberčani".

Sljedećeg dana, u povodu blagdana Duhova, sudionici manifestacije su skupa sa svojim domaćinima i ostalim Starčevcima nazočili svečanoj svetoj misi i predstavili se vjernicima nizom duhovnih pjesama Žumberka i ostalih krajeva Hrvatske.

Tekst i fotografija: Dalibor Mergel

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima