Likovna kolonija u povodu 10. obljetnice HLU ,,Croart" iz Subotice

Objavljeno: 12.10.2021. Pregleda: 45

croartU povodu desete obljetnice svojega postojanja i rada, Hrvatska likovna udruga Croart iz Subotice organizirala je protekloga vikenda (11. i 12. rujna 2021. godine) likovnu koloniju. Priređena u šandorskom Klubu prijatelja Bačvanke, kolonija je, zbog epidemiološke situacije, okupila mahom članove udruge, uz tek pokojeg gosta. 

„Umjetnost je pobijedila! Pobijedila je ovu tumornu pandemijsku svakodnevicu koja nas sve mori, evo već godinu i pol dana. Dva dana Klub prijatelja Bačvanke bio je mjesto stvaranja i druženja. Na koloniji je nastalo niz dojmljivih ostvarenja različitih poetika, djela koja predstavljaju svakog umjetnika svojom originalnošću i osobnošću. Poštovani umjetnici, hvala vam za vaš odaziv, za vaš rad, za vaše stvaralaštvo", kazao je na zatvaranju kolonije predsjednik HLU Croart Josip Horvat. 

Kontinuitet i prepoznatljivost

Povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović je ovom prigodom podsjetio na dosadašnji rad Croart-a te istaknuo važnost kontinuiteta u radu udruge, s obzirom na izazove pandemije. 
„Udruga je uspjela održati kontinuitet u uradu. Manifestacije udruge, poput međunarodnih likovnih kolonija Stipan Šabić i Panon zauzele su vidljivo mjesto na likovnoj mapi Subotice. Naše izložbe imale su veliki odziv publike, kao i kvalitetne kataloge. Uz zahvalu svim umjetnicima koji su sudjelovali ili poslali radove, na ovoj koloniji izdvojio bih inovacije pojedinih članova, poput akvarela Nele Horvat, sliku Vladimira Doroghazija, kao i sliku velikog formata naše poznate članice Cilike Dulić Kasiba. Udruzi želim sretan jubilej i daljnje trajanje na likovnoj sceni Subotice i šire", kazao je Kopilović.
Predsjednik partnerske likovne udruge Bel-art iz Belišća Ivan Vajda čestitao je udruzi Croart jubilej pismom u kojem se, među ostalim, navodi: „Kroz ovih deset godina suradnje naših likovnih udruga, vezalo nas je nešto više od samog slikanja, misleći pri tom na toliko lijepih zajedničkih trenutaka i prijateljstava koja su se pri tome stvarala. Ideja Međunarodne likovne kolonije Panon, uz sudjelovanje Croart-a iz Subotice i Bel-art-a, uz uključivanje i likovne udruge Hubart iz Dušnoka, kao mađarskog predstavnika, dodatno nas je povezala na brojnim zajedničkim likovnim, ali i kulturnim okupljanjima i druženjima. Žao nam je što ove godine zbog raznih okolnosti, ali najviše uzrokovanih poznatom pandemijom virusa covid-19, nismo u mogućnosti organizirati Međunarodnu likovnu koloniju Panon Belišće. Nadamo se nekim boljim vremenima i nastavku uspješne suradnje".

Dojmovi gostiju

Iz također partnerske udruge Hubart iz Dušnoka na koloniji je sudjelovao samo jedan član, Lajos Vicai. 
„Zbog epidemiološke situacije, nažalost, nije nas došlo više. Drago nam je skupa proslaviti jubilej udruge Croart s kojom imamo lijepu suradnju već četiri godine. Ova pandemija nas je malo usporila. Za potrebe kolonije izradio sam sliku ‘Vojvođanski salaš zimi’, a kolega László Hubert, rad koji sam donio, naslikao je sadnju krumpira kako je ona nekad izgledala", kaže Vicai. 
Jedan od gostujućih prijatelja udruge bio je i slikar Vladimir Doroghazi iz Novog Sada. 
„Radim vojvođanske prizore i ljude, a ćup je motiv koji se provlači u mojim slikama, jer se u njemu drži mlijeko, a mlijeko je osnova života tek rođenoga djeteta. Ono daje snagu i napredak. Do suradnje s Croart-om je došlo na jednoj koloniji u Šidu. Kasnije sam s njima išao na neke druge kolonije, u Rumunjsku i Mađarsku, i uvijek mi je bilo lijepo. Kada su u pitanju kolonije, profesionalci rade svoje, a amaterima koji rade s njima mogu biti motivacija i inspiracija za napredak. Ali ne smijemo zapostaviti i druženje. U tom smislu, što više članova imaš to si bogatiji", kaže Doroghazi.
Na otvorenju kolonije nastupila je vokalna solistica, studentica treće godine Umjetničke akademije u Novom Sadu Anja Štula, a na zatvaranju tamburaši HGU-a Festival bunjevački pisama pod ravnanjem prof. Mire Temunović skupa s dijelom vokalnih solista koji su dva dana ranije nastupili na ovogodišnjoj Smotri dječjih pjevača i zborova. 
Održavanje kolonije pomogli su Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima