Likovna kolonija u župi Presvetog trojstva u Somboru

Objavljeno: 25.09.2015. Pregleda: 39

Kolonija Sombor 2015Župnik crkve Presvetog trojstva u Somboru vlč. Josip Pekanović bio je 19. rujna 2015. godine domaćinom umjetnicima koji su se okupili na likovnoj koloniji, koja ove godine obilježava desetu obljetnicu. Prije deset godina kolonija je osmišljena kako bi se umjetničkim djelima ukrasio prostor župske kuće, a za ovo desetljeće postala je kolonija kojoj se rado odazivaju svi koji su barem jednom bili njeni sudionici.

 

„Počeli smo vođeni željom da uljepšamo ovoj prostor, koji je i sam po sebi lijep, ali nam je želja bila oplemeniti ga umjetničkim radovima“, kaže Cecilija Miler, sudionica u organizaciji kolonije i slikarica. „Nije bilo teško okupiti slikare i evo trajemo deset godina. U tih deset godina imamo i naše stalne sudionike kolonije kao što je bio Sava Stojkov. Tu su i Jene Višinka, Josipa Križanović iz Subotice, Franja Takač Somborac, koji živi kod Pečuha, slikari iz Subotice, Zrenjanina, Hrvatske... Družimo se, razmjenjujemo iskustva. Ova je župa meni druga kuća i drago mi je da ove naše kolonije tako lijepo protječu i zahvalni smo svima koji se odazovu.“

U hodniku, u radu, zatekli smo i Josipu Križanović. „Rado se odazivam svakom pozivu organizatora ove kolonije i to je jedina kolonija na kojoj redovito sudjelujem“, kaže Josipa. Marija Rafai Kemer iz Sombora obično slika u samoj crkvi, a ove se godine opredijelila za motiv župske kuće viđen iz dvorišta. „U crkvi ima mnogo motiva koje bih željela naslikati. To je jedan posve drugačiji ambijent, veličanstven i predivno je raditi u crkvi“, kaže Marija.

A cijele ove priče ne bi bilo da nije bilo župnikove zamisli da uredi i oživi župsku kuću. „Odaziv je svake godine lijep. Krenuli smo od somborskih umjetnika, a onda su se polako uključivali slikari iz Subotice, Zrenjanina, Osijeka... Meni je uvijek bilo stalo da se okupe Somborci, ali da damo prostora i drugima koji imaju želju da njihove slike krase ove naše prostorije. Svake godine imamo i novih lica, što me dodatno raduje i što je vjerojatno dodatni motiv da ne posustanemo“, kaže vlč. Pekanović.

Na likovnoj koloniji svake godine sudjeluje 15 do 20 slikara. Potporu koloniji daje Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Prigodom obilježavanja važnih datuma za župu radovi nastali na koloniji prikazuju se na prigodnim izložbama.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima