U Subotici održane samostalne izložbe slika Marije Vojnić i Rudolfa Sedlara

Objavljeno: 18.09.2015. Pregleda: 32

Izlozba Vojnic Sedlar2015-1Godišnji plan Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice predviđa i organiziranje samostalnih izložaba njihovih članova. Tako je 14. rujna 2015. godine, u Galeriji Otvorenog sveučilišta otvorena izložba na kojoj su se predstavili Marija Vojnić (1948.) iz Tavankuta i Rudolf Sedlar (1953.) iz Čantavira. O radovima ovih dvoje autora govorio je likovni kritičar Mile Tasić, ocijenivši kako nam je ovaj duo pružio „zreli, ispunjen i bogat slikarski predstav“.

 

Marija Vojnić je samo donekle amaterska slikarica, budući da je završila srednju Školu za primijenjenu umjetnost u Novom Sadu (1968.) Prvu samostalnu izložbu imala je 1972. godine. Uslijedila je stanka u njezinu radu, a slikarstvu se vraća 1988. kada počinje stvarati i slike u tehnici slame. Vojnić stvara najvećim dijelom u pastelu, a motivi njezinih radova su različiti, ali karakteristični za subotičko, ravničarsko podneblje – od ljudi u nošnjama, prizora vezanih uz ris, polja i salaša, cvijeća i suncokreta do konja.

„Slikarska vještina koju je stekla na srednjoj umjetničkoj školi odražava se i na ovih tridesetak radova koji su pred nama. Ona i sama priznaje kako je figuralno slikanje za nju najveći izazov, što pokazuje na nizu slika iz svog kulturološkog i zavičajnog miljea, nečega što vrlo dobro poznaje. Ono što karakterizira njezin rad je sjajno igranje sa svjetlom. A ono je vrlo opasno jer umjetnik može vrlo lako ‘skrenuti’ i ne napraviti dobru sliku“, kazao je Tasić.

Rudolf Sedlar je završio srednju grafičku školu i slikarstvom se bavi od sredine 1980-ih godina. Prvu samostalnu izložbu imao je 1984. godine. Sedlar se predstavio retrospektivom radova. Većina izloženih slika, kako sam napominje, ukazuje na najvažnije postaje njegova dosadašnjeg životnoga puta.

„On je stameni slikar koji pred sebe kao izazov postavlja sve moguće. Najbolje se osjeća slikajući uljem na platnu i zato se u tom arealu i kreće. Ali ima tu i slika s elementima enformela, crteža i grafika. Što se tiče motiva i tema, ima tu pejzaža, arhitektonskih prizora, ženskih torza, figura, portreta... Prošlo je više od trideset godina kako izlaže, a ova retrospektiva nam prikazuje jednog zrelog slikara“, naveo je Tasić.

U sklopu večeri nastupio je mješoviti zbor Allegro pod ravnanjem Krisztine Máté.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima