Literarno-glazbena manifestacija „Preprekova jesen“

Objavljeno: 14.12.2018. Pregleda: 36

Preprekova jesen 2018Manifestacijom Preprekova jesen, održanom 20. listopada 2018. godine u Kulturnom centru Novog Sada, još jednom je proslavljen rođendan Stanislava Prepreka. Literarno-glazbenu večer organiziralo je lokalno hrvatsko kulturno-umjetničko i prosvjetno Društvo koje nosi ime tog velikog petrovaradinskog glazbenika, književnika, učitelja i knjižničara.
Nazočne je na početku večeri pozdravio predsjednik HKUPD-a Stanislav Preprek Krešimir Tkalac.

„Za Prepreka su rekli da je knjižničarski posao toliko volio da ga je podigao na razinu umjetnosti. Usprkos svojim brojnim životnim tragedijama, on je do kraja života bio dostojanstven, vrijedan i radan. Razgovarajući tijekom života s profesorom Đurom Rajkovićem, rekao je da vjeruje da će ipak jednog dana njegova zvijezda zasijati. Mi smo tu da mu odamo počast i da omogućimo da ta zvijezda zasija”, istaknuo je Tkalac.

Trijumf spisateljica

Standardno, dio predstavljanja aktivnosti ove udruge već treću godinu zaredom je zbirka kratkih priča Preprekova jesen. Ovogodišnju, Preprekovu jesen 2018. predstavila je dr. Dragana V. Todoreskov, članica uredništva i povjerenstva koje je priče koje su pristigle na prethodno raspisanom natječaju odabralo.
„Dobili smo materijal koji je obimom zaostajao za prošlogodišnjom produkcijom po kvantitetu, ali ne i po kvaliteti. Pored priča koje su stigle od članova Književnog kluba naše udruge, te od nekoliko spisatelja iz Novoga Sada, stiglo je i dosta priča autora iz Hrvatske, te iz drugih dijelova Vojvodine. Ove godine mi je posebno drago da su dobitnice prve tri nagrade tri dame: Paula Ćaćić iz Županje, Slađana Varićak iz Novog Sada i Jagoda Prebeg iz Rijeke. Ovo je rijetka prilika da u jednom zborniku bude toliko priča naših spisateljica koje konkuriraju po svojem kvalitetu muškim autorima i zbog toga sam izuzetno zadovoljna. Osobno sam, nakon tri godine uređivanja ove zbirke, obogaćena i oplemenjena vrlo važnim iskustvom čitanja zanimljivih i žanrovski bogatih pripovjetki, stilski različitih. Zadovoljna sam i upoznavanjem s kulturom o kojoj sam nešto znala, ali ne toliko koliko znam sada”, rekla je Todoreskov, uz koju su ovogdišnje Povjerenstvo za odabir najboljih priča činili i književnici Marko Kljajić i Franja Petrinović.

Trinaest autora

Zbirka Preprekova jesen 2018. sadrži 19 priča, koje je napisalo 13 autora: Stjepan Crnić, Paula Ćaćić, Branka Dačević, Maja Đekić, Dean Ganza, Bosiljko Kostić, Kata Kovač, Denis Peričić, Jagoda Prebeg, Ruža Silađev, Šime Storić, Branimir Miroslav Tomlekin i Slađana Varićak. Prilikom primanja treće nagrade na natječaju za ovu zbirku, svoju priču Na bolovanju pročitala je publici gošća iz Rijeke Jagoda Prebeg. Priču Bjekstvo u sjećanje, koja je osvojila drugu nagradu, pročitala je njezina autorica Slađana Varićak, dok prvonagrađena mlada spisateljica Paula Ćaćić nije bila nazočna, te su nagradu primili njezini roditelji, a pobjedničku priču Na kraju sela pročitala je Anamarija Kaluđerović.
Poseban pečat ovom, kao i svakom Preprekovom događaju dale su članice Ženske pjevačke skupine ove udruge pod ravnanjem Dobrivoja Jankovića, izvođenjem spletova pjesama iz Srijema i Međimurja, dok je poseban gost, Stevan Jović, virtuozno uveo goste u svijetove gitarske čarolije.
Svoje zadovoljstvo sudjelovanjem u Preprekovoj jeseni izrazili su Milan Mićić, pomoćnik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, te Hrvoje Vuković, konzul prvog razreda u Generalnom konzulatu Hrvatske u Subotici, a pozdravljeno je i prisustvo Aleksandra Kravića, člana Gradskog vijeća Novog Sada.
Ovom je manifestacijom također obilježena i trinaesta obljetnica rada HKUPD-a Stanislav Preprek.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima