Ljetnje radionice udruge „Naša djeca”

Objavljeno: 09.09.2020. Pregleda: 36

nasa djecaUdruga Naša djeca iz Subotice već godinama unatrag organizira Ljetnu školu hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti, koja je prijašnjih godina bila realizirana na Hrvatskom primorju, na otocima Cres i Prvić. Iz svima poznatih epidemioloških razloga odlazak na more ove godine nije bio moguć, te su tada planirane iste radionice u Horgošu, selu nedaleko Subotice. Nažalost, i odlazak u Horgoš je morao biti otkazan. 

Ipak, kako je ljetni odmor pri kraju, u udruzi Naša djeca su ipak željeli nešto napraviti za djecu. Tada su odlučili praviti poludnevne radionice s ograničenim brojem djece i uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Prva radionica održana je, 14. Kolovoza 2020. godine u prostorijama HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici, a druga je planirana za, 21. kolovoza. 
S obzirom na to da je prvi niz radionica bio dva dana prije blagdana sv. Roka, tema duhovne radionice nametnula se sama. Naime, katedralni župnik mons. Stjepan Beretić je djeci govorio o sv. Roku, njegovom životu, bolesti kuge, a upoznao ih je i s poviješću zavjetne kapele sv. Roka u Subotici, koju su imali prilike i obići. Održan je i mini kviz o sv. Roku, a radioničari su se zasladili onako kako priliči postu na blagdana ovoga sveca: kuhanim kukuruzima, lubenicama i dinjama. 
Slijedile su radionice u kojima su se djeca pripremala za novu školsku godinu te su od papira učila uvijati bilježnice, ne koristeći plastične uvijače nego papir koji može biti i recikliran. Zatim su pravili vjetrenjače, te igru X-OX za ponijeti od kamenčića i jutenih džačića, te origami leptire u raznim bojama. Sve urađeno djeca su nosila svojim domovima, te onda prezentirala svoje radove roditeljima. 
„Puno toga je planirano kako od strane naše udruge, tako i drugih udruga koje rade s djecom, no ništa od toga nije održano. Žao nam je što smo morali ograničiti broj djece, ali samo tako smo mogli osigurati pridržavanje svih epidemioloških mjera. Djeca su željna kako druženja, tako i radionica, te smo svi uživali“, kaže dopredsjednica Udruge Naša djeca Ninoslava Pirša.
Budući da će današnji program biti održan vani, onda će i radionice biti prilagođene tom prostoru. Osim duhovne radionice, imat će i tjelesne aktivnosti, vodene, te kreativne i manualne radionice.  

Izvor: Hrvatska riječ (H. R.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima