Ljeto kulture vojvođanskih Hrvata

Objavljeno: 30.06.2011. Pregleda: 39

Godišnji koncert HKPD-a „Jelačić" iz Petrovaradina

Četvrti po redu godišnji koncert zbor HKPD-a „Jelačić" iz Petrovaradina održan je 24. lipnja, kojim je društvo na svojevrstan način okrunilo svoj rad i zalaganje tijekom godine. Obraćajući se nazočnima, predsjednik društva Josip Pokas u pozdravnom govoru zahvalio se svima, posebno izražavajući veliku zahvalnost biskupu Đuri Gašparoviću na pruženom gostoprimstvu i pokroviteljstvu.

U programu je nastupio pjevački zbor HKPD-a „Jelačić", pod ravnanjem dirigentice Vesne Kesić Krsmanović, tamburaški pomladak društva izveo je dvije kompozicije, pod ravnanjem Stevana Moše, nakon čega su uslijedile izvedbe tamburaša HKPD-a „Jelačić" i petrovaradinskog vokalnoinstrumentalnog

sastava „Tekije".

Slikarsko-pjevačka večer u Vajskoj

Jednodnevni susret u Vajskoj, koji je završio slikarsko-pjevačkom večeri, priredili su u subotu, 25. lipnja, Hrvatsko kulturno prosvjetna udruga „Zora" i Mjesnog odbora Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Tijekom dana bila je organizirana II. likovna kolonija na kojoj su sudjelovali slikari hrvatske udruge Cro Art iz Subotice, nastupila je pjevačka skupina, pjesnici te članovi KUD-a „Tkanica" iz Vinkovaca, kojima je ovo bilo prvo gostovanje u ovome kraju.

Šiđani na manifestaciji „Divan je kićeni Srijem" u Nijemcima

Na manifestaciji „Divan je kićeni Srijem" u Nijemcima, 26. lipnja predstavili su se Šiđani kojima je ovo bio prvi nastup u Hrvatskoj. Dobili su veliku podršku i pozdrave mještana u mimohodu kroz selo, a u nastupu su predstavili plesove iz Slavonije u novim nošnjama koje su izradile i izvezle vrijedne žene iz Šida, Sota i Nijemaca. Kao i obično, nastup plesača pratio je tamburaški orkestar HKD-a „Šid".

Ova se manifestacija počela održavati 1998. godine, kao ideja kulturnog povezivanja regija prostora gdje žive Hrvati iz Mađarske, Bosne, Srbije... Organizator ove velike i značajne kulturne manifestacije je Turistička zajednica općine Nijemci, a ispunjena je bogatim i šarolikim programom tijekom više dana trajanja.

Preskakanje ivanjske vatre u Đurđinu

Na salašu Vlatka i Vesne Vojnić Purčar u Đurđinu, 25. lipnja demonstriran je nekadašnji običaj Hrvata Bunjevaca „Priskakanje ivanjske vatre". Organizacijski odbor „Dužijance 2011." uključio je mlade u ovaj događaj kako bi što realnije nazočnima prikazao kako je to nekada bilo na salašima. Prema vjerovanju, ivanjska vatra tjera zle sile, nesreću i bolesti, a gar od ivanjske vatre posipa se po njivi da ljetinu zaštiti od groma, grada i vatre. Više o značaju ivanjske vatre govorio je Alojzije Stantić, a nakon toga mladi su članovi HKC-a „Bunjevačko kolo" i HKPD-a „Đurđin" obučeni u narodnu nošnju, a djevojke s vjenčićima na glavi, preskakali vatru. Nakon demonstracije nekadašnjeg običaja mladi su se uhvatili u kolo i plesali oko vatre.

Gostovanje HKPD-a „Tomislav" i HKC-a „Bunjevačko kolo" na Etno Festu u Krčedinu

Tijekom tri dana trajanja Etno Festa u Krčedinu, nastupila su i dva hrvatska društva iz Vojvodine. Tako su 26. lipnja nastupili članovi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Tomislav" iz Golubinaca. Osim Golubinčana, zapažen nastup imali su i članovi HKC-a „Bunjevačko kolo" iz Subotice.

Priredila Katarina Čeliković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima