Mato Groznica novi predsjednik Hrvatskog akademskog društva

Objavljeno: 02.10.2013. Pregleda: 41

had logoHrvatsko akademsko društvo (HAD) nastojat će upotpuniti vlastito područje rada, planira reorganizirati svoje ustrojstvo, te stvoriti klimu za prihvat novih mladih ljudi koji tek postaju akademski građani unutar hrvatske zajednice. Istaknuo je to novi predsjednik HAD-a mr. Mato Groznica. On je na sjednici Skupštine ovoga društva održanoj 15. rujna 2013. godine, izabran na dužnost predsjednika nakon što je dr. Slavenu Bačiću istekao četverogodišnji mandat. Tijekom sjednice izabrani su i novi članovi Upravnog odbora HAD-a.

HAD mora i dalje ostati mjestom i izvorom novih iskoraka u svim područjima znanosti, kao što je to bio i do sada, kaže mr. Mato Groznica i dodaje kako je, imajući u vidu okolnosti u kojima su vremenom osnovane ustanove i institucije u okviru hrvatske zajednice, uloga HAD-a malo promijenjena u odnosu na ranije razdoblje.

„Poznato je da je HAD bio okupljalište akademski obrazovanih Hrvata i na čelu brojnih inicijativa unutar hrvatske zajednice su bili upravo članovi HAD-a. U tom kontekstu bih mogao reći da je HAD bio rasadište naših najvrlijih kadrova. Sada je potrebno prilagođavanje HAD-a novonastaloj situaciji i novo profiliranje kako ne bi dolazilo do preklapanja aktivnosti. Ali to ni u kom slučaju ne znači prekid suradnje s bilo kojom od institucija ili pojedincima.“

Društvo će nastaviti s okupljanjem akademski obrazovanih Hrvata s ciljem da svi skupa pomognu boljitku našeg naroda na ovim prostorima. Poseban naglasak će se staviti na mlade intelektualce, one koji sada završavaju fakultete, ukazuje mr. Groznica.

Mato Groznica3On smatra da mladih kadrova ima u zajednici i da treba raditi na drugom problemu.

„Nedovoljno je raširen glas o postojanju HAD-a i o njegovim aktivnostima. U tom smislu nam predstoji napor, da mi aktivnosti društva predstavimo široj javnosti i da raširimo glas o našem postojanju i djelatnostima, kako dosadašnjim aktivnostima tako i planiranim. Mislim da ćemo tako postići veću privlačnost društva i da mladim intelektualcima bude čast da su članovi Hrvatskog akademskog društva.“

Radi postizanja bolje učinkovitosti u radu HAD-a bilo bi potrebno sačiniti analizu institucionalnog djelovanja, što bi moglo podrazumijevati i nekakvu vrstu reorganizacije, kaže Mato Groznica.

On dodaje kako u središte djelovanja treba postaviti sekcije i njihove voditelje.

HAD će nastaviti s djelatnostima kojima se do sada bavio, poput nakladništva, znanstveno-istraživačkog rada, filmske produkcije, predstavljanja knjiga, tribina i okruglih stolova.

Ova će udruga i dalje ostati mjesto gdje će se okupljati i opredmećivati stvaralački potencijal hrvatskog naroda u Vojvodini i Srbiji, veli Mato Groznica.

Tekst: Siniša Jurić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima