I vojvođanskih Hrvati na XVI. rešetaračkim susretima pjesnika

Objavljeno: 02.10.2013. Pregleda: 41

Resetaracki susret2013-1Za žitelje Rešetara, nevelike općine nadomak Nove Gradiške, dani vikenda 14. i 15. rujna 2013. godine bili su ispunjeni pjevom muza. U njihovo mjesto su sa svih strana svijeta vodili putovi umjetnika lijepih riječi, riječi posloženih u pjesme. Na XVI. rešetaračkom susretu pjesnika - Hrvata koji žive izvan Hrvatske, članova Književno-likovnog društva „Rešetari“ i afirmiranih pjesnika iz Hrvatske, sudjelovalo je 60 pjesnika iz 28 zemalja s četiri kontinenta.

Rešetarački susreti počeli su u petak, 13. rujna, otvaranjem likovne izložbe hrvatskog slikara iz Perua Kristijana Krekovića. Ovu izložbu KLD „Rešetari“ organizira u suradnji sa zagrebačkom Galerijom moderne umjetnosti i Hrvatskom maticom iseljenika. O umjetnikovu životu i radu govorila je Ljerka Galić, ravnateljica Odsjeka iseljeničke baštine Hrvatske matice iseljenika.

Resetaracki susret2013-2Središnja događanja susreta odvijala su se u subotu, kada je u prijepodnevnim satima u prostoru mjesne Osnovne škole „Ante Starčević“ promoviran V. zbornik mladih pjesnika „Recept za sreću“. Među više od 80 učenika osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske, Češke, Makedonije, BiH i Srbije u zborniku su zastupljene i sestre Sanja i Maja Andrašić iz Sonte, a Sanja je i nastupila na promociji.

Poslijepodne je u prostoru Općine promoviran XVI. zbornik pjesama Rešetaračkog susreta pjesnika „Kamen i odmaci“, a potom i zbirke pjesama hrvatskih pjesnikinja Ljerke Toth Naumove iz Skoplja „Nemir koji nije imao ime“ i Marije Kosović Makić iz Sidneya „Matici domovini“. Pjesme za zbornik odabrao je mr. Ivan Slišurić, urednik knjige je Ivan De Villa, a pjesme je lektorirala Ivana Prakaturović. Zbirku „Nemir koji nije imao ime“ predstavila je dr. sc. Sanja Vulić Vranković, a „Matici domovini“ Đuro Vidmarović.

Goste Rešetara primio je i reizabrani načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

Resetaracki susret2013-3Pjesničku večer otvorio je brodsko-posavski župan Danijel Marušić, a pjesnike su pozdravili i općinski načelnik Zlatko Aga, Diana Mašala-Perković iz Hrvatske matice iseljenika, Dubravka Severinski iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Antun Kikaš iz Kanade, sponzor zbornika mladih pjesnika.

Tijekom „Večeri za sjećanje“ nastupili su svi okupljeni pjesnici, među njima i šestero vojvođanskih Hrvata – uz već spomenute Sanju i Maju Andrašić, i Antun i Kata Kovač, Ivan Andrašić, Marija Lovrić i Marija Šeremešić.

„Na susretu sam sudjelovala prvi put i upoznala ljude koji su istinske veličine, a tako su jednostavni i pristupačni, pravi uzori nama mladima. Nadam se da ću u Rešetare dolaziti i ubuduće. Ovo je nezaboravno iskustvo, jednostavno sam se od prvog trena osjetila dijelom jedne velike obitelji, koja ne samo da njeguje lijep izričaj, nego i veliku ljubav prema našoj zajedničkoj matičnoj domovini“, kaže Sonćanka Sanja Andrašić.

Resetaracki susret2013

U nedjelju, prije rastanka, pjesnici su sudjelovali na svetoj misi, a poslije mise u crkvi su čitali svoje stihove.

Ovogodišnja manifestacija održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića, Ministarstva kulture RH, Ministarstva vanjskih poslova RH, Hrvatske matice iseljenika, Brodsko-posavske županije i Općine Rešetari, a bila je posvećena tragično preminulom pjesniku Luji Medvidoviću.

Tekst i fotografije: Kata Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima