U Subotici održana IX. smotra dječjih pjevača i zborova

Objavljeno: 02.10.2013. Pregleda: 35

Djecja smotra2013-2Deveti put zaredom u Subotici je održana Smotra dječjih pjevača i zborova, koja je i ove godine oduševila sve nazočne. Slogan ovoga susreta kao i prijašnjih godina bio je „Tuđe poštivaj, a svojim se diči“. Da se djeca znaju dičiti svojom tradicijom pokazali su 13. rujna 2013. godine, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, gdje je nastupilo 19 izvođača, a izvedeno je 18 skladbi.

Najmlađi sudionici ovogodišnje Smotre bili su četverogodišnjaci Iva Francišković i Pavao Piuković, koji su nastupili kao duet, te otpjevali tradicijsku dječju pjesmu „Kad se Cigo zaželi“. Oboje dolaze iz vrtića „Marija Petković – Sunčica“ i, kako nam je Pavao rekao, oni su prijatelji i svaki dan su zajedno u vrtiću. Iva baš i nije bila raspoložena za razgovor, te nam je Pavao rekao kako ga je mama naučila pjevati ovu pjesmu i da su on i Iva dolazili na probe i vježbali s orkestrom. Nastup im je bio vrlo zapažen, Pavao je preuzeo vodstvo i pjevao kao pravi solist, dok je Iva odlučila pjevati, ali bez mikrofona, što je svakako njihov nastup učinilo dodatno zabavnim. Njima se bar može!

Osim spomenutih najmlađih sudionika nastupili su i oni puno ozbiljniji, učenici osnovnih škola iz Subotice i okolnih mjesta: Đurđina, Tavankuta, Žednika i Lemeša. Ove su godine nastupili: Dunja Šimić, Josipa Kujundžić, Dario Bašić Palković, Katarina Piuković, Josipa Stantić, Emil Cvijin, Marija Pandžić, Kristina Crnković, Nevena Orčić, Kristina Kemenj, Luka Skenderović, Josipa Dulić, Mila Kujundžić, Magdalena Temunović, Luka Matatić i Ana Piuković. Sve soliste predstavili su Katarina Vojnić Purčar i David Dujak, koji su vodili cijeli program.

Djecja smotra2013Kao i dosadašnjih godina, Smotru su otvorile „kraljice“, ovoga puta „Kerske kraljice“ iz župe sv. Roka: Ines Bajić, Dajana Brajkov, Ivana Vukov, Martina Čeliković, Dunja Šimić, Nikolina Vidaković, Emina Baka, Hermina Križanović, te Iva i Mila Kujundžić. Čoban je bio Zdenko Ivanković, a „kraljice“ je pripremila Bernadica Ivanković.

Ove godine obilježavamo 100. godina od rođenje pjesnika i svećenika Alekse Kokića, tim povodom njegove stihove govorile su najbolje recitatorice Hrvatske čitaonice Donna i Claudia Karan.

Ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća djecu i posjetitelje pozdravila je članica Izvršnog odbora zadužena za obrazovanje Anđela Horvat.

Dječji tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ i ove je godine pripremila, kao i pjevače, prof. Mira Temunović, koja je orkestrom i dirigirala. Orkestar čine članovi ove udruge, kao i učenici Muzičke škole u Subotici koji sviraju tamburu.

Predsjednik HGU „Festival bunjevački pisama“ prim. dr. Marko Sente za „Hrvatsku riječ“ je rekao: „Jako sam zadovoljan ovogodišnjom Smotrom. Kada je izvođena pjesma Alekse Kokića 'Božur' sjetio sam se priprema za prvi Festival bunjevački pisama i tog žara. Ono što mi je posebno drago jest da taj entuzijazam nije nestao, što i sada radimo s puno elana i radosti. Također sam zadovoljan činjenicom da je odziv djece sve veći i osobito mi je drago što imamo podršku roditelja, hrvatskih institucija, Grada Subotice, Generalnog konzulata RH u Subotici... To je ono što nas održava. Hrvatska glazbena udruga već četiri godine radi samostalno i mislim da mogu reći kako smo došli jednog stupnja zrelosti“, kazao je Sente i dodao kako se osim smotre i festivala dodatno rade još dva koncerta: petrovački i jesenski koncert.

„Orkestar je sudjelovao na brojnim natjecanjima i naravno ono što mi je osobito drago jest što i nadalje organiziramo svete mise za početak i kraj školske godine, u suradnji sa svećenicima i vjeroučiteljima, te što smo to uveli u školski kalendar“, naglasio je Sente.

Tekst: Ž. Vukov
Fotografije: Subotica.info

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima