Smotra hrvatskih tamburaških sastava u Ljutovu

Objavljeno: 02.10.2013. Pregleda: 32

Smotra Ljutovo2013-GolubiceKulturni događaji u selu Ljutovo nadomak Subotice, koje broji nešto malo iznad tisuću stanovnika, odvijaju se uglavnom oko mjesnog HKUD-a „Ljutovo“. Kako u drugim selima, tako i u Ljutovu, nekoliko entuzijasta za ovu vrstu aktivnosti animira druge mještane, osobito one mlađe. Poznatije aktivnosti u kojima ljutovačka udruga sudjeluje jesu tamošnja Dužijanca te Smotra hrvatskih tamburaških sastava, koja je ove godine obilježila i skromni jubilej – pet godina postojanja.

Smotra Ljutovo2013-RumljaniSmotra, inače jedna od manifestacija koja u hrvatskoj zajednici ima pokrajinski značaj, održana je 8. rujna 2013. godine, na ljetnoj pozornici u Ljutovu, okupivši lijep broj mještana koji vole ovu vrstu glazbe. Na smotri su nastupili sastavi sa sjevera Bačke, po jedan iz Podunavlja i Srijema, ali iz Mađarske: Ženska tamburaška skupina „Golubice“ iz Subotice, Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata „Šokadija“ iz Sonte, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Rume, Tamburaški sastav „Šokadija“ iz Mohača, domaćini Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ljutovo“ iz Ljutova, te kao specijalni gosti – Tamburaški sastav „Hajo“ iz Subotice, koji ove godine slavi 25 godina rada.

Inače, HKUD „Ljutovo“ trenutačno radi samo s tamburaškom sekcijom, ali imaju i skupinu mlađih polaznika, koja se s nekoliko numera također predstavila na smotri.

Smotra Ljutovo2013-Ljutovcani„Nakon pet godina postojanja ove smotre organizacija je sve bolja, imamo određeno iskustvo pa neke probleme možemo predvidjeti i samim tim im pravovremeno doskočiti. U ovom organizacijskom sastavu smotra u idućih pet godina zasigurno ima svoj potencijal i snagu. Smatram da hrvatska zajednica u Vojvodini zaslužuje jednu ozbiljnu smotru tamburaških sastava na višoj razini, ali ta potpora mora stići i s drugih strana u zajednici“, izjavio je Marinko Šimić, voditelj tamburaške sekcije ljutovačkog društva.

Organizatori planiraju u budućnosti uvesti i određene novine u ovu manifestaciju, kao što je ocjenjivanje nastupa sudionika, za što bi bio angažiran ocjenjivački žiri. Glavni financijski pokrovitelj ove tamburaške smotre bilo je Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje.

Tekst i fotografija: I. D.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima