Maturalna ekskurzija u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća

Objavljeno: 30.04.2017. Pregleda: 38

maturalna ekskurzija 2Vukovar, Zagreb, Plitvice, Korenica i Split destinacije su maturalne ekskurzije koje su učenici osmih razreda osnovne škole gdje se nastava odvija na hrvatskom jeziku obišli od 22. do 28. travnja. Hrvatsko nacionalno vijeće je prvi puta organiziralo ovakvu ekskurziju kojom je na lijep i ugodan način zaokružen jedan ciklus obrazovanja na hrvatskom jeziku. Odakle ideja, koji su ciljevi i koji su dojmovi s ekskurzije doznali smo od Jasne Vojnić, savjetnice predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća za razvojne projekte hrvatske zajednice u Srbiji.

„Priča o maturalnoj ekskurziji pokrenuta je na susretu ravnatelja svih srednjih škola koji je bio prošle godine u Bolu na Braču. Nekoliko ravnatelja je na tom susretu odmah predložilo da se nešto konkretno učini za Hrvate u Vojvodini. Tako je ravnatelj srednje škole i doma učenika u Korenici Šimo Pavlović predložio organiziranje jedne ekskurzije u kojoj će se obići nekoliko gradova Hrvatske, a smještaj i ishranu će osigurati učenički domovi u Hrvatskoj. Dogovorili smo da to bude maturalna ekskurzija i na neki način obilazak cijele Hrvatske. U organizaciji su pripomogli i ravnateljica doma učenika Marije Jambrišak u Zagrebu Ljubica Banović i ravnatelj učeničkog doma u Splitu Mladen Kamenjarin, a pridružio im se i ravnatelj ZKVH Tomislav Žigmanov, koji je posredovao obilazak gradskog muzeja u Vukovaru.“

Prvoga dana ekskurzije učenici su posjetili Gradski muzej Vukovara koji se nalazi u kompleksu Dvorca Eltz – jedinstveni muzeološko - galerijski, znanstveni i multimedijski centar u kojemu se čuva i prezentira kulturna baština kao element nacionalnog identiteta i kontinuitetamaturalna ekskurzija 1 života na ovom području, nakon čega je uslijedila kratka šetnja gradom i posjet križu podignutom u znak sjećanja poginulima u Domovinskom ratu. U Zagrebu su uz stručnog vodiča obišli Gornji grad i centar Zagreba te Zoo vrt u parku Maksimir. Naredna destinacija bila je Korenica te višesatni obilazak Nacionalnog parka Plitvička jezera. Ovo bogatstvo prirode nikog nije ostavilo ravnodušnim. Iako se sve bijelilo pod snijegom i bilo prohladno, doživljaj prirode bio je nezaboravan. Pretposljednji dan boravili su u Splitu, te konačno osjetili miris mora i zrake toplijeg sunca. Uz stručnog vodiča i u panoramskom autobusu obišli su Bačvice, Gripe, Arheološki muzej, Poljud, Galeriju Meštrović, Bene i Zvončac, te Dioklecijanovu palaču.

Budući da je „obrazovanje sve ono što ostane tek kad zaboraviš što si naučio u školi“, izuzetno je važno njegovati ovakve studijske ekskurzije. Uz sve ove znamenitosti, važnost su imala i ona večernja druženja uz tambure i nove prijatelje koje su tamo stekli.

„Osim činjeničnog znanja i kvalitetne izobrazbe koju su dobili svih ovih osam godina pohađajući nastavu na hrvatskom, dragocjeno je bilo vidjeti i sve one druge benefite koje ovdje ne možete a ne zamijetiti: snažna pripadnost skupini, osjećaj prihvaćenosti, sigurnosti, dobro odgojena djeca... Ovu potvrdu su nam dali i domaćini u sva četiri grada i dodatno pružili osjećaj da Hrvatska zaista brine o nama. A najvažnije od svega jest da su predložili da ovo postane tradicija i da su nam vrata učeničkih domova diljem cijele Hrvatske od sada uvijek otvorena“, zaključila je Jasna Vojnić, pokazujući nam prelijepe fotografije nasmijanih osmaka s prve maturalne ekskurzije po Domovini.

Izvor: Hrvatska riječ (B. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima