Posjet Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 30.04.2017. Pregleda: 38

posjet varazdinskoj zupanijiProjekt Upoznaj domovinu, kojim se učenici iz Srijemske Mitrovice koja uče hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture upoznaju s ljepotama i kulturno-povijesnim nasljeđem Hrvatske započeo je 2011. godine. Do sada su se djeca dobi od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole kroz šest ekskurzija upoznala sa Zagrebom, Primorsko-goranskom, Osječko-baranjskom, Dubrovačko-neretvanskom i Splitsko-dalmatinskom županijom. Ove godine organizirana je 19. i 20. travnja ekskurzija u Varaždinsku županiju, gdje su se djeci iz Srijemske Mitrovice priključili i učenici iz Petrovaradina.

Projekt je ostvaren zahvaljujući suradnji Hrvatskog nacionalnog vijeća, HKC Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport Varaždinske županije Miroslava Huđeka. Učenici su posjetili Županijsku palaču u Varaždinu i upoznali se s bogatom poviješću ovoga kraja, a ugostili su ih župan Predrag Štromar i pročelnik Miroslav Huđek. Predstavljeni su im županijski projekti iz područja obrazovanja i podijeljeni prigodni darovi (ruksaci, majice i bilježnice). Učenici su zatim posjetili Glazbenu školu gdje im je priređen koncert, u Hrvatskom narodnom kazalištu su pogledali pripremu jedne predstave, a posjetili su i Prvu gimnaziju u ovome gradu. Posjetili su zatim i Gradski muzej Varaždin u Starom gradu, palaču Sermage i izložbu posvećenu Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom.

Drugoga dana učenici su se u trosatnom obilasku upoznali s poviješću dvorca Trakošćan, njegovim izložbenim postavkama i poviješću plemićke obitelji Drašković. Na koncu, krenulo se put Zagreba te su obišli i centar glavnoga grada, Kaptol i Gradec nakon čega je uslijedio povratak kući.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima