Međunarodni festival tradicijskog pjevanja održan u Subotici

Objavljeno: 01.11.2022. Pregleda: 69

HKC Bunjevačko kolo iz Subotice organizirao je 5. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja koji je održan 15. listopada 2022. godine u svečanoj dvorani Centra. Ova mlada manifestacija je za pet godina svoga postojanja i održavanja ugostila 50 pjevačkih skupina iz Hrvatske i Srbije, ukupno više od 600 izvođača.

Na ovogodišnjem Festivalu prvo mjesto osvojila je muška pjevačka skupina KUD-a Šokadija iz Starih Mikanovaca (Hrvatska), drugo mjesto pripalo je muškoj pjevačkoj skupini KUD-a Batajnica (Srbija), a treće je osvojila ženska pjevačka grupa Banija, Prigrevica (Srbija).

Nagrade žirija i publike

Stručni žiri koji su sačinjavale Kristina Planjanin-Simić, profesorica strukovnih studija na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje odgojitelja u Kikindi, Mirjana Raić-Tepić, nastavnica u baletskoj školi u Novom Sadu i Tamara Štricki-Seg, nastavnica u Glazbenoj školi u Subotici, ocjenjivao je stil pjevanja, intonaciju, scenski nastup, način izvođenja, dinamiku i izvornost.

Osim nagrađenih, nastupili su i ŽPG KUD-a Batajnica, Batajnica, MPS Ornice i ŽPS Ivankovke, Ivankovo, ŽPS KUD-a Šokadija, Stari Mikanovci, ZUG Ćiro Lička Kaldrma – Drvar, Beograd, ŽPS Prelje, Subotica, te u revijalnom dijelu ŽPG Udruge Šokačka grana, Osijek. Specijalna priznanja uručena su: za najbolji muški vokal Anđelku Rukavini iz KUD-a Šokadija, za najperspektivniju pjevačku skupinu, skupini Prelje, za najmuzikalnije izvođenje ženskoj pjevačkoj skupini KUD-a Batajnica, za najperspektivniji ženski vokal Ines Vojnić iz skupine Prelje, dok je po izboru publike nagradu osvojila ženska pjevačka skupina Prelje.

Bitno je da ne zaboravimo tko smo

„S obzirom na to da je u pitanju peta manifestacija Međunarodnog festivala tradicijskog pjevanja, ona je već dobila određen odziv od strane izvođača iz regije i sve se više izvođača odaziva. Izvođački nivo se podiže, mlade pjevačke skupine još više rade na sebi i stimuliraju i druge da krenu njihovim stopama. Bitno je da ne zaboravimo tko smo, jer ako to ne znamo, ne znamo kamo idemo. Čuvati autentičnost, izvornost i svoj nacionalni identitet, sve je to bitno za nas, bez obzira kojim nacionalnim zajednicama pripadamo ovdje. Važno je njegovati ono posebno što nosimo u sebi i da to prezentiramo na najbolji mogući način te da se i kroz tradicionalnu pjesmu, izvorno izvođenje, podsjetimo tko smo i koje su to naše duhovne, kulturne i etičke vrijednosti, a tradicijske pjesme obiluju time, sadržavajući i duh naroda. Bitno je da i država pomogne, da tradicijsko pjevanje stavi na pijedestal, onako kako je to primjerice učinila Bugarska“, kaže Kristina Planjanin-Simić, misleći pri tome na ploču koju je snimio ženski bugarski zbor koji je pjevao u tisuću godina starom stilu i koja je prodana u nevjerojatnih 500.000 primjeraka u SAD.

Bio je to uspjeh koji je, među ostalim, pokrenuo pokret svjetske glazbe (world music).
Anđelko Rukavina kaže kako je KUD Šokadija prvi put na ovom Festivalu u Subotici i drago mu je što ih je ugostila bunjevačka grana.

„Još uvijek postoje entuzijasti koji rade s puno optimizma, elana i naravno da mi je drago zbog nagrada na ovom festivalu. Nastojimo očuvati svoju tradicijsku baštinu, kulturu, želimo od zaborava spasiti sve ono što je ostalo iza nas, a da traje i poslije nas. Potičemo mlade da se uključuju u naš rad raznim programima. I dolaze mlađi s nama na razne nastupe. Interesira i mlade što je u svezi s našom kulturom, baštinom. Oni će to nastaviti. Svaka pjesma je dobrodošla, jer ona od čovjeka odgoni tugu i nevolju, a donosi radost i veselje“, kaže Rukavina.

Mali jubilej

Bila je ovo prigoda zahvaliti se koreografkinji Senki Horvat koja je sa svojim kolegama iz HKC-a 2018. pokrenula ovaj festival, a sada napušta svoj angažman u Centru.
„Ovo je naš mali jubilej, Festival se proširio u odnosu na prethodne godine i svake je godine sve kvalitetniji program. Sada se javlja više pjevačkih skupina, došli smo na taj stadij da se skupine same javljaju na Festival, a ne samo po pozivu. Kao predsjednica Festivala i članovi Organizacijskog odbora možemo pozvati nekoga, ali većina pjevačkih skupina se sama prijavljuje, dva-tri mjeseca unaprijed. I uvijek se nadamo raznim gostima i idemo putem proširenja Festivala. Ono što ističe manifestaciju jest raznovrsnost pjevačkih stilova koji se ovdje mogu čuti“, kaže Senka Horvat.

Festivalu su prisustvovali i uzvanici, u ime Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, savjetnik konzula Zdravko Vincelj, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković, članica subotičkog Gradskog vijeća zadužena za obrazovanje i kulturu Milanka Kostić, a publiku i sudionike pozdravio je predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin.

Izvor: Hrvatska riječ (Zvonko Sarić)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima