Proslavljen praznik hrvatske zajednice – Dan rođenja bana Jelačića

Objavljeno: 01.11.2022. Pregleda: 59

Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 16. listopada 1801. godine. Istog dana kršten je u crkvi sv. Jurja. Rodna kuća bana Jelačića prije nekoliko godina vraćena je hrvatskoj zajednici i u tijeku su radovi na obnovi, kao i radovi na obnovi crkve sv. Jurja. Dan rođenja ovog hrvatskog velikana jedan je od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji ove godine i proslavljen je u Petrovaradinu u crkvi u kojoj je ban kršten i u njegovoj rodnoj kući.

Svetu misu predvodio je generalni vikar Srijemske biskupije mons. Josip Ivešić, a proslava je nastavljena kulturno-umjetničkim program koji je također priređen u crkvi sv. Jurja. Proslavu su zajednički organizirali Hrvatsko nacionalno vijeće, Zaklada Spomen dom bana Josipa Jelačića i HKPD Jelačić.

Spona između srpskog i hrvatskog naroda

U ime predsjednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića proslavi je nazočila pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević. Ona je istaknula kako je ban Jelačić značajan ne samo za hrvatski narod već izuzetno značajna povijesna ličnost te u burnim danima 1848.-49. i svojevrsna spona između srpskog i hrvatskog naroda.

„Bilo je to razdoblje izuzetno dobrih međusobnih odnosa, vrijeme koje zaslužuje da ga se češće sjećamo nego što to činimo danas. Želim ovdje podsjetiti i da je vaš današnji praznik odlukom Skupštine AP Vojvodine, a na inicijativu Pokrajinske vlade, proglašen datumom koji se svečano obilježava u našoj pokrajini. Konačno, dijelim i vaše zadovoljstvo što ovaj praznik proslavljamo u Jelačićevom rodnom domu, koji je zahvaljujući inicijativi i financijskoj potpori državnog vrha Srbije renoviran i predan na korištenje hrvatskoj zajednici u Srbiji“, kazala je Milošević.

Pokrajinska tajnica istaknula je da je etnička, kulturna i konfesionalna raznolikost jedna od najvažnijih karakteristika Vojvodine, a očuvanje i unaprjeđenje te raznolikosti, u kojoj hrvatska nacionalna zajednica zauzima veoma važno mjesto, jedan je od najvažnijih prioriteta Pokrajinske vlade. „I to zaista nije tek puka politička proklamacija već naša zajednička realnost u čijim temeljima su, između ostalog, poštovanje svih specifičnosti vašeg identiteta, osiguravanje uvjeta za vaše obrazovanje na materinjem jeziku na svim razinama, sustavna potpora informiranju u tiskanim i elektroničkim medijima, kontinuirano financiranje vaših kulturnih institucija. Tako je danas, tako će biti u vremenu koje je pred nama“, rekla je Milošević te dodala kako u današnjim vremenima opterećenim mnoštvom teških izazova nacionalne zajednice mogu i trebaju biti most u poboljšavanju odnosa i međusobnom približavanju.

Kuća, crkva, Tekije

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je da je jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji simbolično preseljen na mjesto novoga početka. Kako je kazala Vojnić, radovi na obnovi rodne kuće bana Jelačića su u tijeku, a obnova crkve sv. Jurja sljedeći je veliki projekt, uz potporu Vlade APV i Grada Novog Sada. „Kada crkva zablista u novom ruhu, vjerujem da će uz banovu kuću biti dio velike cjeline kuda je naš ban hodio. Od Petrovaradina do Zaprešića povući ćemo nit koja godinama teži da bude spojena. A po završetku ovog projekta sigurno ćemo se sjetiti kako je ban Jelačić i na Tekije znao odlaziti. No, privedimo prvo kraju ono započeto“, kazala je Vojnić.

Vojnić je podsjetila kako se praznik zajednice obilježava u vrijeme kada je, zahvaljujući DSHV-u, uspješno provedena kampanja prikupljanja potpisa za elektore za novi, V. saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća.
„Za nepuna tri tjedna prikupljeno je više od 5.000 potpisa s više od 100 ‘terena’ iz Zemuna, Petrovaradina, Sonte, Vajske, Plavne, Bača, Odžaka, Monoštora, Srijemske Mitrovice, Rume, Šida, Subotice, Tavankuta, Đurđina, Male Bosne, Mirgeša, Žednika, Bajmaka, Lemeša, Bikova, Sombora, Novog Slankamena, Zrenjanina, Opova, Beočina… Na listi Hrvati i dalje zajedno ima 87 elektora, što je za 13 elektora više nego 2018. godine kada smo imali više vremena i jednostavniju proceduru, ali ne manje jedinstvo nego danas“, kazala je Vojnić te zahvalila i svima koji su tijekom dosadašnjeg popisa stanovništva iskazali svoju hrvatsku pripadnost kao i onima koji će to tek učiniti. Govoreći o popisu stanovništva predsjednica HNV-a kazala je kako su Hrvati jedna od malobrojnih zajednica koja se u potpunosti posvetila kampanji za popis.

U programu proslave sudjelovali su zbor i tamburaši mjesnog HKPD-a Jelačić, Lara Grginčević i tamburaši HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice.

Svečanosti su, među ostalim, nazočili veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević, predstavnici Generalnog konzulata RH u Subotici, pokrajinskih i gradskih institucija, DSHV-a, vijećnici HNV-a te predstavnici hrvatskih institucija i udruga u Srbiji.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P / Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima