Memorijal „Antuna Aladžića“ u Lemešu

Objavljeno: 16.10.2015. Pregleda: 27

Antun AladzicMemorijal Antuna Aladžića koji okuplja dramske amaterske skupine, u organizaciji mjesnog HBKUD-a Lemeš, otvoren je 2. listopada 2015. godine. Nastupom pred učenicima nižih razreda OŠ Bratstvo-Jedinstvo, memorijal je otvorila komedija Kod liječnika u izvedbi dječje dramske skupine HKC Bunjevačko kolo iz Subotice. Predstava je rađena po tekstu Đule Milodanović dok režiju potpisuje Nevena Mlinko.

I do sada je prvi dan manifestacije bio rezerviran za najmlađe, pa su se tako i ove godine pročelnici dramske skupine veterana i dječjeg odjela HBKUD Lemeš Ilija Ezgeta i Kristijan Kovač potrudili da izvorna koncepcija ne bude narušena, a mališani ostanu zakinuti za kazališni događaj. Također, dogovorena je suradnja s profesoricama razredne nastave Marijom Bagi i Verom Blečić koje će preuzeti vođenje dječjeg dramskog odjela, a sve u cilju jačanja suradnje u područjima kulture i obrazovanja.

 

Uslijed dnevno političkih prilika, organizacija ovogodišnjeg memorijala ipak je morala pretrpjeti izmjene pa je umjesto tri dana zaredom prvog vikenda u listopadu, ove godine odlučeno da će se manifestacija održi parcijalno, tijekom mjeseca listopada. Naime, gostujuće dramske skupine iz Republike Hrvatske nisu bile u mogućnosti potvrditi dolazak u Lemeš, što je za sobom povuklo reorganizaciju svih planiranih ovogodišnjih nastupa pa su odlukom organizatora gostovanja raspoređena za predstojeće dane listopada.

Ovo je peta po redu memorijalna smotra u Lemešu koja u prvom redu okuplja hrvatske udruge iz Vojvodine koje njeguju kazališno stvaralaštvo, ali i dramske trupe iz Hrvatske. Memorijal se organizira u čast prerano preminulog Lemešana Antuna Aladžića, glumca i redatelja amatera koji je pojedinačno, ali i s dramskim odjelom HBKUD Lemeš, postigao lijepe rezultate. Cilj manifestacije je i da se publici pruži zabava, micanje iz turobne svakodnevice i obilje smijeha čemu je svojim djelovanjem težio i sam Aladžić.

Ovogodišnji memorijal Antuna Aladžića podržalo je Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. Z.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima