Svečanost u HKPD-u „Matija Gubec“ u Rumi povodom završetka berbe grožđa

Objavljeno: 16.10.2015. Pregleda: 37

Igranka Ruma berba2015-2Svake godine tradicionalno se u prostorijama HKPD-a Matija Gubec u Rumi održava Grožđebal, igranka u povodu završetka berbe grožđa. Tako je bilo i ove godine 3. listopada 2015., kada su se okupili članovi ove hrvatske udruge kako bi uveličali ovu manifestaciju. Ova hrvatska udruga iz Srijema, može se reći, jedinstvena je po njegovanju tog lijepog običaja, jer kako kažu, vinogradi su dio njihova života. Svake godine krajem rujna prostorije ovoga društva budu okićene grožđem, jabukama, kruškama, kiflama, perecima i uz tamburašku skladbu tijekom večeri simbolički se pristupa berbi grožđa. Na taj način Rumljani, točnije Brežani, proslavljaju za njih poseban dan završetak berbe grožđa.

 

Nažalost, u današnje vrijeme mali broj ljudi na Brijegu ima svoje vinograde. Ranije je vinogradara bilo mnogo više i običaj berbe grožđa imao je veću težinu. Nekada su se krajem rujna u Rumi brali brojni vinogradi, pravilo se vino, više se i pilo. Danas je svega toga manje – ostalo je njegovanje jednog lijepog običaja u okviru HKPD-a Matija Gubec, koje se pretvorilo u jednu od najposjećenijih manifestacija, kao podsjećanje na neka dobra davna vremena.

„Mislim da uspijevamo održati tradiciju i čuvamo običaje. Prilika je to da se okupimo, družimo i prisjetimo lijepih vremena. Naši preci, kada su došli u Srijem, dobivali su parcele zemljišta na kojima su podizali vinograde. Zato je običaj berbe grožđa, nešto što nam je usađeno. Vinogradi su dio našeg života. Moja obitelj je iz Iriga i oni su cijeli svoj život proveli u vinogradu i podrumu, ali i pored podruma, družeći se i konzumirajući vino, jer gornji Srijem je čuven po tomu. Fruška gora je uvijek bila pogodna za gajenje raznih sorti vinove loze. Mi danas imamo samo nekoliko vinograda i drago mi je što smo zadržali tradiciju svojih predaka, poštujemo običaje vinogradara. Ovo je prilika da se okupimo, družimo, a igranka ide uz to. Kroz ples, pjesmu, uz grožđe, kifle i naravno vino, podsjećamo se na stara vremena kada se jelo grožđe i kruh“, rekao je Pavle Škrobot, predsjednik HKPD-a Matija Gubec iz Rume.

„Kako je večeras ova zabava organizirana, tako je bilo i prije. Uvijek je bilo lijepo okićeno. Prije su na igranku više dolazili stariji, dok sada mladi dolaze u većem broju. Vino je značajno u životu Srijemaca – mi volimo piti vino, to nam je u krvi. Ove igranke su, osim očuvanja tradicije, način opuštanja i druženja, i za mene je to jako značajno. Trebamo proslaviti to što nam je Bog darovao, iako je datum kada ima dosta radova u polju, mi za to nađemo vremena“, kaže Vladimir Rakoš koji već punih četrdeset godina dolazi na igranke.

Iz godine u godinu ovoj manifestaciji prisustvuje sve veći broj mladih. Ove godine mladi su u velikom broju sudjelovali u uređenju prostorija društva, kićenju grožđem i drugim voćem, a kasnije i u ugodnom druženju uz tamburašku glazbu.

Igranka Ruma berba2015-1

„Berba grožđa tijekom večeri je nešto po čemu se ova manifestacija izdvaja od svih ostalih. Naglasio bih da ovu zabavu mnogo vole mladi i oni imaju glavnu ulogu oko kićenja prostorija i dvorišta društva. Mladi orkestar redovito svira na ovoj manifestaciji i to je lijep običaj koji traje dugi niz godina i drago mi je što ga je preveliki broj mladih ljudi“, kaže Nikola Jurca, tajnik HKPD-a Matija Gubec.

Dvije članice tamburaškog orkestra toga dana bile su izuzetno vrijedne i trudile su se da prostorije izgledaju lijepo, baš kako i priliči obilježavanju kraja berbe grožđa. „U društvu sviram već nekoliko godina i svake godine sudjelujem u kićenju prostorija. I naši stariji su dolazili ovdje, pa mi te običaje nastavljamo i nama to puno znači. Zabavno nam je, družimo se i provodimo“, kaže nam Božidarka Štimac iz Rume. I njezina prijateljica se složila s njom: „Sviram već godinama u tamburaškom orkestru. Svi skupa smo radili na kićenju, a jako nam je važno da se okupljamo, da se zabavimo i ovdje nam se jako sviđa“, rekla je Milica Mihajlović.

Prije početka berbe grožđa običaj je da se uz tamburašku glazbu pleše kolo, nakon čega se pristupa berbi grožđa. Svatko tko bere mora platiti simbolički, a potom slijedi degustacija grožđa, kifli, vina, uz tamburašku glazbu i ples, baš kao nekada na Brijegu kada su se brali vinogradi.

Izvor: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima