Memorijal Antuna Aladžića u Lemešu - Dva dana smijeha i razbibrige

Objavljeno: 12.10.2012. Pregleda: 34

danialadzica2012-1Drugu godinu zaredom HBKUD „Lemeš" iz Svetozara Miletića organizira memorijal povodom godišnjice smrti svog istaknutog člana Antuna Aladžića. Ova manifestacija je održana 28. i 29. rujna 2012. godine u mjesnom u Domu kulture. Prvog dana bila je repriza dječje predstave „Ko je smjestio vuku" u režiji Kristijana Kovača, a gostovao je i dramski studio Kulturnog centra općine Apatin s predstavom Duška Radovića „Ženski razgovori „ u režiji Dušana Gladića.

O dječjoj predstavi je već pisano, ali moramo pohvaliti male glumce koji su odlično odradili ovaj dječji komad. Suvremena je to obrada klasične pripovijetke „Crvenkapica". Inspektor Sajla (Marko Barić) i njegova pomoćnica Caca (Antonija Ileš) su odlično vodili istragu o onesviještenoj baki i čudnim događajima u šumi. Djeca su uživala u glumi svojih prijatelja na daskama i nagradili ih gromoglasnim pljeskom.

Nakon ove lagane predstave uslijedio je kabare gostiju. Malo pjesme, malo plesa i malo muško-ženskih odnosa, sve lijepo upakirano i odlično odglumljeno. Večer razbibrige i opuštanja od svakodnevice. Narator povezuje osam različitih ženskih priča i jednu mušku u kompaktnu cjelinu. Priče su jednostavne, razumljive za gledatelja, a u sebi nose poruku za svakodnevni život. Može se reći zbilja prikazana kroz šalu.

danialadzica2012-3„Muž je ONAJ koji vas je volio, a žena je ONA koja je voljela nekog drugog, a udala se za vas", samo je jedna od mnogobrojnih upečatljivih rečenica iz ovog kabarea. Djevojke su bile uvjerljive u svojim ulogama, lako prenoseći emocije na gledatelje. Oskudna scenografija je doprinijela da gledatelji budu usmjereni na glumca. Jednostavni kostimi još više usmjeravaju na bit govora, pokreta i mimike.

Iza kulisa su se razmjenjivala iskustva i dogovarale daljnje suradnje. Ako se nabave sredstva postoji dogovor o radionici glume za najmlađe u trajanju od tri dana.

Drugoga dana u dvorištu Mjesne zajednice održana je pokazna vježba najmlađih vatrogasaca. Pedesetak djece u trima skupinama pokazalo je svoje umijeće u gašenju požara. Vježba je bila uspješna.

danialadzica2012-2U Domu umirovljenika u 10 sati je počeo šahovski turnir na kom su sudjelovali šahisti iz Sombora, Bezdana, Stanišića, Rastine i naravno domaćini Lemešani. Igralo se tempom od 5 minuta po igraču tzv. „cuger". Prvo mjesto je osvojio Miodrag Šljukić iz Rastine, drugi je bio Ivan Kolompar iz Bezdana, a treći Božo Bulović iz Stanišića.

Navečer je u Domu kulture bio osvrt na rad Antuna Aladžića kroz fotografiju. Na video bimu su se „vrtjele" fotografije, a o njemu je govorila Tamara Brkić, tajnica udruge. Bile su tu fotografije iz starih predstava u koje je Antun uložio mnogo truda, rada i strpljenja „izvlačeći" sav talent i umijeće svojih prijatelja. Pružao je svojim sugrađanima izuzetne doživljaje, svojom aktivnošću u dobrovoljnom vatrogasnom društvu sigurnost, a u šahovskom klubu znanje.

Uslijedila je nova predstava udruge „Veče laži" u režiji Ilije Ezgete u izvedbi glumaca amatera HBKUD-a „Lemeš". Predstava počinje u jednom razredu i njihovim dječjim željama „što ću biti kad porastem". Želje su vrlo jednostavne: glumica, pjevačica, političar... Priča se nastavlja u kavani gdje učiteljica u mirovini radi kao konobarica, zarađujući da preživi. Polako se okupljaju bivši đaci pričajući svoje životne priče. Svatko od njih laže o svojim uspjesima. Simpatične priče su zabavile publiku, dok je Marija Turčik pokazala sav svoj potencijal na sceni. Tekst su pisali Anica Dulić, Marina Turčik, Ivana Petković i Ilija Ezgeta, šminkala ih je Ljilja Tadić, a scenografiju je postavio Danijel Kanjo.

Ove dvije večeri su Lemašane otrgle od sive svakodnevice i pružile malo smijeha i razbibrige.

Tekst i fotografije: Lucia Knezi

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima