Poetska i tamburaška večer u Golubincima - Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara

Objavljeno: 12.10.2012. Pregleda: 42

danizarkovica2012-1Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Tomislav" organiziralo je 29. i 30. rujna 202. godine, treću godinu zaredom, manifestaciju „Večeri i noći Ilije Žarkovića". U subotu, 29. rujna, održana je poetska večer koju je otvorila sopranistica Natalija Nikolić u klavirskoj pratnji Bojane Sovilj. Ilijine stihove recitirala je glumica Srpskog narodnog pozorišta iz Beograda Lena Bogdanović, a književnik Darko Habazin govorio je svoje stihove i aforizme.

Na poetskoj večeri predstavljena je knjiga Slobodana Zubanovića „U tri i deset za Rumu". O knjizi i autoru govorili su glumac Milan Dudić i novinar Anđelo Erdeljanin.

Posebnu pozornost privukla je recitacija djevojčice Ivane Tijanić, članice Društva invalida „Feniks". Kako je Ilija za života puno radio s djecom i mladima, i na poetskoj večeri svoje stihove koji govore o Srijemu predstavila je Kristina Arsenijević. Na kraju poetske večeri predstavile su se pijanistica Bojana Sovilj i violinistica Ana Mijušković.

danizarkovica2012-2U nedjelju, 30. rujna, u kazališnoj dvorani u Staroj Pazovi održana je tamburaška večer, odnosno koncert tamburaških orkestara. Prvi su nastupili Golubinčani izvođenjem pjesama dvojca Ilije Žarkovića i Pavla Peršića: „Najteže je u jeseni sjetne", „Probudi se dušo", „Sremovanje", „Zašto plačeš Ljiljano" i „Kada krene lumperaj".

Gradski tamburaški orkestar Stara Pazova predstavio se pjesmama: „Divan je kićeni Srijem", „Za moju Milicu", „Kopa cura vinograd", „Na malenom brijegu", „Moj kićeni Srijem".

Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine izveo je nekoliko skladbi klasične glazbe: „Amapolu", „Mađarsku igru br. 8", „Rumunjsku horu". Golubinčanka Dubravka Ćaćić u pratnji tamburaškog orkestra RTV-a otpjevala je „Mila majko šalji me na vodu" i „Ti bi htio pjesmom da ti kažem". Na samom kraju desetak pjesama otpjevao je solist Velikog tamburaškog orkestra Milan Prunić.

ilija zarkovic-crtez-mIlija Žarković
Rođen je 1947. godine u Golubincima. Gimnaziju je završio u Staroj Pazovi, a nakon toga je apsolvirao jugoslavensku književnost i srpskohrvatski jezik u Sarajevu i Beogradu. Sve vrijeme bavio se glazbom. Komponirao je tamburašku glazbu, a bio je dugogodišnji voditelj Tamburaškog odjela pri Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu „Tomislav" u Golubincima. Kao student objavljivao je humorističke priloge u „Ježu" i „Veselom svetu". Prvu samostalnu zbirku pjesama „Lice ravnice" objavio je IQ media Beograd 1996. godine. Na Tjednu vojvođanskih Hrvata u Zagrebu primljen je u Društvo književnika Hrvatske. U nakladi HKPD „Tomislav", iz tiska su mu 2006. godine izašle knjige „Iz naše avlije i iz komšiluka", „Tanke žice tamburice" te Svirac svira (zbirka tamburaških pesama)", a 2007. knjiga poezije „Ni tamo ni vamo". U nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata 2009. godine tiskana mu je knjiga „Zaboravljeni rječnik : govor golubinačkog kraja" Redovito je sudjelovao na svim susretima pjesnika „Lira naiva"te su mu i pjesme zastupljene u svim istoimenim zbirkama. Umro je 2009. godine.

Na objema večerima prisutne je pozdravio predsjednik HKPD-a „Tomislav" Vlada Ćaćić koji je zahvalio svima koji su u ovim za kulturu teškim vremenima pomogli održavanje „Večeri i noći Ilije Žarkovića". Kako su prošle ovogodišnje „Večeri i noći Ilije Žarkovića" najbolju je možda ocjenu dao Milan Prunić koji je poslije koncerta na pitanje o dojmovima rekao: „I sad Ilija Žarković okupi toliki broj ljudi da se napuni dvorana što pokazuje koliko je ustvari bio veliki čovjek."

Tekst i fotografije: Ivan Radoš

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima