Memorijal Antuna Aladžića u Svetozaru Miletiću

Objavljeno: 10.10.2011. Pregleda: 46

Povodom obljetnice smrti Antuna Aladžića, istaknutog člana Hrvatskog bunjevačkog kulturno-umjetničkog društva „Lemeš" iz Svetozara Miletića, održan je memorijalni program od 30. rujna do 2. listopada.

Antun Aladžić je rođen u skromnoj obitelji od oca Davida (veterinara) i majke Julije (kućanice) 21. lipnja 1961. Osnovnu školu završava u svom rodnom selu. U isto vrijeme, tražeći svoj prostor pod suncem, uključuje se u rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva, član je šahovskog kluba, a u školi se uključuje u literarnu sekciju, gdje je učinio i prve glumačke korake. Iza toga upisuje srednju poljoprivrednu školu u Somboru, koju završava s uspjehom. Aktivan je kao omladinac u mjesnoj omladinskoj organizaciji, pa za svoje vršnjake u školi dovodi bendove kao što su „Riblja čorba" i „Divlje jagod". Paralelno je aktivan i u dramskom odjelu, pa se nižu predstave u kojima glumi. Davne 1980. godine glumi Zelenka u predstavi „Čovjek s Marsa", 1983. u „Kaćiperkama" dobiva glavnu ulogu, a već 1984. glumi u „Nacikinoj uji". U ovim predstavama im pomaže Bogomir Đorđević, glumac somborskog Narodnog kazališta. Režirao je tri komedije - „Žensko prelo" od Džinića, „U gostima" od Budimčevića i zadnju, koja mu je bila najveći izazov, „Stipanova princeza" od Marjana Kiša.

memorijallemes2011-1Volio je daske koje život znače, a od glumaca je uspijevao izvući i ono što nisu ni sami vjerovali da mogu, niti da postoji u njima. Bavio se poljoprivredom, skrbio o teško bolesnim roditeljima. Uključio se u osnivanje udruge građana „Lemeški kulen". Jednom riječju - bio je svestran, radio je puno, davao cijelog sebe, a sada, kad ga više nema, mnogi ljudi s tugom u srcu rado ga se sjećaju. To je dokazao i ovaj memorijal u koji su se uključile sve udruge u kojima je radio i bio član.

Glavni organizator ovog događaja bio je HBKUD „Lemeš" sa željom da prikaže njegov rad i podsjeti publiku na smijeh i lijepe trenutke koje im je pružio. U petak, 30. rujna, bila je večer sjećanja na Antuna Aladžića. Biografiju je pročitala dopredsjednica HBKUD-a „Lemeš" Tamara Brkić. Bogomir Đorđević je sa suprugom Ksenijom održao prigodni recital. Prikazana je videosnimka prve predstave „Žensko prelo", a predstavljene su i fotografije iz njegovog glumačkog opusa.

Druge večeri su gostovali glumci iz Doma kulture iz Sivca s predstavom „Voz" autora i redatelja Vladimira Risa. U glavnoj ulozi u ovoj komediji, zasnovanoj na istinitim događajima iz Sivca, bio je Jovan Paul. Treba napomenuti kako je ova predstava snimljena za RT Vojvodine.

memorijallemes2011-2Treći dan je bio pun aktivnosti. Pioniri Dobrovoljnog vatrogasnog društva imali su pokaznu vježbu u dvorištu Mjesne zajednice. Mališani su pokazali svoje umijeće u svladavanju prepreka i gašenju požara. U Domu umirovljenika je održan prijateljski šahovski turnir po Bergerovom sustavu između Lemešana i Stanišićana. Prvi potez na turniru je učinio Antunov sin David. Da bi sve bilo regularno pobrinuo se republički sudac Dragan Miličević. Pobjednik turnira bio je Damir Babić iz Stanišića.

memorijallemes2011-3Navečer su u Domu kulture održane dvije predstave: „Kanda imam talent" u izvedbi Male scene Hrvatske čitaonice iz Subotice i „Stipanova princeza „« u izvedbi domaćina, autora Marjana Kiša, s kojim domaćini imaju dobru suradnju. Za gurmanske specijalitete pobrinula se UG „Lemeški kulen".

Sjećanje na Antuna Aladžića ne traje samo ova tri dana, ono je prisutno u svim udrugama u kojima je radio, jer je u njima ostavio trajan doprinos - dio sebe. Domaćini vjeruju da će i sljedeće godine publici pružiti trodnevni užitak u smijehu i razbibrizi.

Tekst: Lucia Tošaki
Fotografije: Ivan Horvat

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima